Hevder at sanden som legges på Mogans strender er stjålet fra Vest-Sahara

Saharawi-folket i Vest-Saharas delegat på Kanariøyene, hevder at sanden som skal legges på Playa de Mogan er stjålet, i likhet med sand som tidligere er lagt på andre  strender i Mogan.

Her på Playa de Mogan skal det legges ny sand som kan være plyndret fra Vest-Sahara. Foto: Canariajournalen

Dette gjelder blant annet Playa de Tauro og Playa de Lajilla, hvor sand skal være hentet fra Vest-Sahara uten Saharawi-folkets godkjenning.

Delegaten kaller det en plyndring av Vest-Saharas ressurser. Da Tauro-sanden ble lagt for tre og et halvt år siden, kom det norskeide skipet som fraktet sanden i søkelyset.

1250 tonn sand fra Sahara skal nå legges på Mogan-stranden sørvest på Gran Canaria, har kommunestyret bestemt. Saharawi-delegaten tar skarpt avstand fra dette i en kunngjøring, skriver avisen  La Provincia.

Han peker på at Mogan kommune legges på listen over de som har plyndret de forskjellige rikdommene i Vest-Sahara, og som er gjenstand for klager til europeiske domstoler.

Disse domstolene anerkjente i en dom 21. desember 2016 at Vest-Sahara er et selvstendig, suverent territorium som er separat fra Marokko.

Det er ulovlig med noen avtale som er inngått med Marokko som omfatter territoriet og havområdet i Vest-Sahara.

"Med denne ulovlige og skitne virksomheten som er i strid med kjennelsen fra domstolen, bidrar kommunestyret til okkupasjonen og undertrykkelsen som det marokkanske regimet utøver mot den forsvarsløse saharawiske befolkningen"," understrekes det.

Delegaten legger til at dette "skitner til navnet til institusjonen som sikkert ikke kommer folket i Mogán til gode, men en gjeng skruppelløse forretningsmenn som ikke bryr seg om miljøet som de får fortjenesten fra".

Han advarer om at det marokkanske okkupasjonsregimet bruker enorm innsats gjennom sitt "bunker-konsulat på Kanariøyene", for å involvere lokale institusjoner i «leting etter medskyldige i sitt overgrep mot vår sivile befolkning».

Dessuten at de "kutter navlestrengen av solidaritet som alltid har vært mellom Saharawi og den kanariske befolkningen", heter det videre i uttalelsen.