Nå blir det totalt røykeforbud på strendene i Mogan

Mogán kommune på Gran Canaria innfører totalt røykeforbud på strendene som følge av en henstilling fra SEE (Sociedad Española de Epidemiología). I henstillingen heter det at bruk av tobakk i det offentlige rom øker risikoen for smitte av covid-19.

Fra røykesoner til totalforbud i Mogan kommune Foto: Canariajournalen

I 2012 vedtok kommunen røykeforbud på de ti av strendene i kommunen med sesongbaserte tjenester.

25 prosent av områdene ble etter store protester omgjort til røykesoner. Med de nye reguleringene utvider forbudet seg til alle strendene i kommunen uten unntak, og røykesonene forsvinner.

SEE legger til grunn at røykere som har viruset, men ikke har symptomer kan utskille vanndråper med viruset når de røyker, og med dette smitte andre. 

Allerede i mai ble røykeforbud satt på listen som et av smittetiltakene mot covid-19.

SEE advarer også om at eksponering for tobakk, eller passiv røyking, forårsaker mer enn 100.000 tilfeller av luftveissykdommer hos barn under 14 år hvert år.

Dette er en aldersgruppe man ofte finner på strendene, da disse besøkes jevnlig av småbarnsfamilier. 

Blant annet krever SEE en innføring av røykeforbud på terrasser på barer og restauranter, hotellterrasser, på strender og utearrangementer, inngangene til skoler med mindreårige og universitetscampus, samt idrettslokaler og privatbiler.

De erkjenner at røykelovene som allerede er i funksjon har redusert eksponeringen for tobakksrøyk i det offentlige rom drastisk, men anbefaler at man strammer inn ytterligere. 

Videre mener SEE at det fortsatt er mange inne- og uteområder som ikke er lovregulerte, der nivåene av tobakksrøyk er høye og utgjør en betydelig risiko for røykere, ikke-røykere og mindreårige.

Ifølge SEE bryter 80 prosent av bedrifter loven ved å tillate røyking på terrasser med to eller flere vegger, slik at konsentrasjonen av nikotin og tobakksrøyk når tilsvarende nivåer funnet i lukkede rom, på den tiden røyking innendørs var tillatt. 

“Vi fortsetter ikke bare med arbeidet mot et mål om røykfrie strender for å bevare miljøet på strendene og helsen til de som benytter dem, vi ivaretar også SEEs krav om å forby røyking i uterom som strender, gitt at røyking øker risikoen for å bli smittet av koronaviruset hos både røykere og ikke-røykere." forteller ordfører i Mogán, Onalia Bueno,i en pressmelding fra kommunen.

Canariajournalen skrev allerede i januar 2012 om at Mogan kommune vedtok totalforbud mot røyking på badestrendene.

Etter store protester endte det med et kompromiss: En inndeling i soner for røykere og ikke-røykere.

I Las Palmas er det innført totalforbud mot røyking på hele den tre kilometer lange Canteras-stranden.

Saken skapte voldsom debatt på Canariajournalens Facebook-side, med steile fronter for og imot røykeforbud.

Tags