Gulfebermygg oppdaget på Fuerteventura

Mygg av arten aedes aegypti, også kalt gulfebermygg, er oppdaget for en uke siden på Fuerteventura. Myggarten kan spre zikafeber, duengefeber, gulfeber, chikungunyamfeber og andre alvorlige virussykdommer.

Slik ser gulfebermyggen ut. Foto: Creative Commons-lisens

Disse sykdommene har hittil ikke forekommet på Kanariøyene, unntatt i sporadiske tilfeller når syke mennesker har reist hit, og heller ikke i dette tilfellet.

Hvis myggen skal utgjøre en helsefare på Kanariøyene, må det finnes folk som har en av de overførbare sykdommene, og det er det ikke, sier Basilio Valladares, direktør for instituttet for tropiske sykdommer og folkehelse på Kanariøyene, i en artikkel i avisen Canarias Ahora.

Dette er den første gangen aedes aegypti er oppdaget på Kanariøyene.

Overvåker havnen og flyplasser 

Helsedirektoratet startet i 2011 særskilt overvåking på flyplasser, i havner og i veksthus for å unngå at myggarten skal etablere seg på Kanariøyene.

Det blir nå plassert ut et stort antall feller i området hvor myggarten er oppdaget blir inspisert for å finne og fjerne mygg og mulige utklekkingssteder. Det blir også undersøkt hvordan  myggen har kommet til Kanariøyene.

Folk oppfordres til å melde fra til helsemyndighetene hvis de ser slike mygg eller tror de har blitt stukket, med nøyaktig geografisk angivelse. Det kan gjøres per e-post til correo.scs@gobiernodecanarias.org og på sosiale medier til canariassaludable.org.

En spørreundersøkelse blant innbyggerne blir også gjennomført for å kartlegge myggen.

Liten og lydløs

Aedes aegypti er svart med hvite striper og er 4-5 millimeter lang, mindre enn de vanligste myggene på Kanariøyene. Den flyr lavt og lager ingen lyd.

Hunmyggen trenger blod for å produsere kull, og eggene må legges i vann for at larvene skal utvikle seg.

Stikkene har en tendens til å klø om dagen, men ikke om natten, og kan gi en sterk betennelsesreaksjon.

Gulfebermyggen finnes i dag ikke i Europa, unntatt på Madeira, ifølge Store Norske Leksikon.

Tags