Greenpeace aksjonerer mot forurensing av havet og urbanisering av kysten på Kanariøyene

Greenpeace stengte symbolsk tre badestrender sør på Tenerife fredag 10. august i protest mot forurensing og utbygging av kystområder på Kanariøyene.

Greenpeace aksjonerte på tre badestrender på Tenerife. Foto: Greenpace Espana

Det var strendene La Tejita, El Médano og Valle de Güímar som miljøaktivistene aksjonerte på i protest mot den regionale regjeringens dårlige miljøforvaltning.

La Tejita-stranden ble nylig rammet av et utslipp fra en lekkende rør på Tenerifes sørlige lufthavn.

El Médano-stranden har hatt flere episoder med forurensing av avløpsvann.

Valle Güimar-stranden blir forurenset av urensede utslipp fra et nærliggende industriområde. Utslippene der er en av årsaken til at Spania i juli ble ilagt en mangemillionbot i euro fra EU.

Stort problem

Utslipp av urenset avløpsvann blir av Greenpeace sett på som et av de største miljøproblemene på Kanariøyene.

Greenpeace-skipet Esperanza ligger i disse dager i havnen i Santa Cruz de Tenerife med store banner på sidene med miljøslagord. Greenpeace forlanger at den urbane veksten og utslippene til havet stoppes

Mange uautoriserte utslipp

277 av 394 utslippspunkter til havet på Kanariøyene er uautoriserte utslipp, følge en rapport fra den regionale regjeringen som kom nylig.

På Kanariøyene har urbaniseringen av kystområder økt med 130 prosent de siste årene, langt mer enn gjennomsnittet i Spania, som er 105 prosent.

16.000 hektar kystområde er bebygd på Kanariøyene i disse 30 årene, ifølge en ny rapport fra Greenpeace kalt "A todo costa". 

Kanariøyene er imidlertid ikke blant kystregionene i Spania hvor urbaniseringen har vært størst. Øygruppen er nummer sju av ti i så måte, men de siste årene har urbaniseringen økt mer her enn i de andre ni kystregionene.

Urbaniseringen er firedoblet

På Kanariøyene har degeneringen av kysten angivelig blitt firedoblet de siste 30 årene, og i Spania fordoblet.

11,9 prosent av Kanariøyenes kystlinje er degenerert, ifølge Greenpeace-rapporten. 8,7 prosent skyldes menneskets utbygginger, og 3,2 prosent skyldes store branner.

Skaper problemer

Dette har ifølge miljøvernorganisasjon ført til et alarmerende tap av naturlige habitat og gjort kystområdene mer sårbare for klimaendringer.

Kyststripen tjener som habitat for mange viltarter, fisk og skalldyr, og demper ekstreme værforhold, påpeker Greenpeace. Den er også viktig for grunnleggende prosesser som næringssyklusen, det vil si bevegelse og utveksling av organisk og uorganisk materiale for å gå tilbake til produksjon av levende materiale.

Når marken degraderer, mister den sin evne til å levere miljøvennlige varer eller tjenester til befolkningen. Naturlige habitater opprettholder genetisk mangfold og artenes evne til å tilpasse seg klimaendringene.

I provinsen Las Palmas er 14,7 prosent av kysten degenerert, det vil si 9000 hektar, hvorav 10,8 prosent skyldes urbanisering og bygging av infrastrukturer.

I provinsen Santa Cruz de Tenerife, de fire vestlige Kanariøyene, er degenereringen 8,4 prosent, hvorav 6,2 prosent, drøyt 6000 hektar, skyldes utbygging.