Gran Canaria er nå satt ned til grønt risikonivå for covid-19

CORONA-KRISEN: Kanariøyenes regjering vedtok i går, torsdag, å sette Gran Canaria ned fra risikonivå 2 til nivå 1, grønt nivå, for covid-risiko.

Etterlengtet grønt lys for restriksjonene på Gran Canaria.Foto: kt

Tenerife og Lanzarote, inkludert La Graciosa, fortsetter på gult nivå.

Fuerteventura, La Gomera, La Palma og El Hierro fortsetter på grønt nivå.

Grønt nivå innebærer blant annet at opptil ti personer nå kan samles (på gult nivå er det seks), og serveringssteder kan ta imot flere gjester enn på gult nivå.

Utendørs kan serveringsstedene ta imot 100 prosent av gjestene de har kapasitet til, og innendørs 75 prosent.

Opptil ti personer per bord tillates på grønt nivå.

Serveringsstedene kan ha åpent til midnatt.

Det er også lettelser i restriksjoner for treningssenter og idrettsaktiviteter på grønt nivå.

Den kanariske regjeringens talsmann, Julio Pérez, informerte om endingene på en pressekonferanse i går.

Risikonivåene evalueres en gang i uken basert på antallet smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste sju og 14 dagene, trykket på sykehusene, og andre kriterier.

Stadig bedre

Smittetrykket har gått nedover i flere uker på Kanariøyene, men ikke så mye på Tenerife, og Lanzarote har hatt en økning, men har gått litt ned igjen den siste uken.

I går var det registeret 78 smittetilfeller per 100 000 innbyggere på Kanariøyene de siste to ukene.

Tall for de store øyene: 

  • 51 på Gran Canaria.
  • 96 på Tenerife.
  • 186 på Lanzarote. 
  • 38 på Fuerteventura. 
  • 28 på La Palma. 
  • 27 på El Hierro. 
  • 5 på La Gomera. 

På det meste var det oppe i cirka 200 siste 14 dager på Kanariøyene tidlig i september. 3. august 2020 var det helt nede i 3.

37 smittetilfeller per 100 000 innbyggere var i går registrert på Kanariøyene de siste sju dagene.

125 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene va registrert i Spania totalt 26. mai, ifølge dagsrapporten fra helsedepartementet. 

European Centre for Disease Prevention and Control har på sin side per 27. mai oppført Spania med 139,7 tilfeller.

Endring av innreisekravene

Dette tallet har betydning for reisende til Norge, som  har endret karantenereglene for innreise.

De som ankommer fra land eller områder i EØS/Schengen eller Storbritannia som har lavt smittetrykk, får nå sitte i hjemmekarantene i stedet for hotellkarantene.

Grensen for lavt smittetrykk er nå hevet til 150 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, og maksimalt fire prosent covid-positive av de som er testet.

Selv om Spania ifølge de siste rapportene har et lavere antall enn 150, er hverken Spania eller regionen Kanariøyene i skrivende stund foreløpig på listen over land og områder med lavt smittetrykk på Helsenorges oversikt.

Den regionale regjeringen har også besluttet at spanjoler som reiser til Kanariøyene fra andre regioner i Spania som har blitt vaksinert, ikke trenger å dokumentere negativt testresultat for covid-19.

Dette gjelder mennesker som er fullvaksinert mot covid-19, og de som har fått sin første vaksinedose for minst 15 dager siden. 

Heller ikke spanjoler som som har antistoffer i blodet fordi de har hatt covid-19, skal behøve covid-test mår de reiser fra andre, spanske regioner til Kanariøyene.

Covid-passet

For internasjonale reisende, har Kanariøyene besluttet å vente på en avgjørelse fra Spanias regjering om det såkalte covid-passet, også kalt covid-sertifikat, som EU har vedtatt innført 1. juli.

Hvert enkelt land i EU og EØS kan selv bestemme hvordan de forholder seg til dette, og må utvikle nasjonale systemer og kontrollordninger innenfor rammeverket EU har satt.

Spanias statsminister, Pedro Sanchez, har uttalt seg positivt om covid-pass både nasjonalt og for reisende med covid-pass fra andre land, og hevder at Spania har kommet langt i forberedelsene.

Det ble i dag kjent at Spania skal delta i en test av covid-passet fra 7. juni. Denne testen blir avgjørende for om passet skal innføres i sommer, sa Sanchez på en pressekonferanse.

Det ble også kunngjort i dag at Kanariøyene utvikler en mobilapp for covid-passet hvor blant anet vaksinestatus, teststatus, informasjon om antistoffer, og helsehistorikk kan legges inn.

Smittetallene i artikkelen er basert på rapportering som legges frem av helsedepartementet og på Grafcan, som henter data fra helsedepartementets database.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene