Kanariøyenes viner får felles opprinnelsesmerking

I dag har de fleste vinenefra Kanariøyene opprinnelsesmerking fra de forskjellige øyene og stedene hvor de blir produsert. Nå blir det opp til en felles merking: Opprinnelsessted Kanariøyene.

Kanariske viner skal merkes med opprinnelse Kanariøyene. Denne er merket Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

I dag har hver øy minst en opprinnelsesmerking, og noen kanariøyer har flere. Tenerife har for eksempel fem.

Bedre salg til utlandet 

Hensikten med å samle disse under en felles merking er å øke markedsmulighetene og salget til utlandet.

Tanken bak er at en felles opprinnelse vil gjøre det lettere å selge merkevaren kanarisk vin.

Mindre tap

Dessuten skal det åpne for fritt salg av vindruer mellom øyene og vingårdene på Kanariøyene, noe som er nyttig når det er overproduksjon av druer ett sted og mangel på druer et annet sted, ifølge nettstedet Canariaswine.com.

Dermed blir det mindre druer som må kastes og mindre tap for vinbøndene.

I år er det for eksempel anslått at Lanzarote vil produsere et overskudd på 300 000 kilo malvasiadruer.

400 vinprodusenter på Kanariøyene kan nyte godt av initiativet. På Kanariøyene blir det produsert over 80 varianter av vin. Vinproduksjonen har pågått siden 1492.

Vintyper godkjente for opprinnelsesmerking

  • Hvitviner: Bermejuela eller Marmajuelo, Doradilla, Forastera Blanca, Güal, Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica, Moscatel de Alejandría, Sabro, Verdello, Vijariego Blanco eller Diego, Bastardo eller Baboso Blanco, Breval, Pedro Ximenez, Torrontés, Burrablanca og Listán Blanco.
  • Roséviner: Variasjoner av Listán Negro utmerker seg særlig.
  • Rødviner: Castellana Negra, Listán Negro, Malvasía Rosada, Negramoll og Tintilla, Bastardo eller Baboso Negro, Moscatel Negro, Listán Prieto, Vijariego Negro, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Ruby Cabernet og Pinot Noir. 

Tags