Årets beste olivenolje fra Kanariøyene er kåret

Årets beste ekstra virgin olivenolje på Kanariøyene heter ikke mindre enn Oleoteide Kononeiki Arbequina Picual, og er laget av Cooperativa Cumbres de Abona i Arico sør på Tenerife.

Oleo Teide, årets beste olivenolje fra Kanariøyene. Foto: Gobierno de Canarias

For enkelthets skyld står det bare Oleo Teide på flasken.

Vinneren ble kåret i den offisielle, årlige konkurransen Agrocanarias som arrangeres av regionsregjeringen. Kunngjøringen av vinneren kom i går, fredag.

20 olivenoljer deltok i konkurransen: Åtte fra Gran Canaria, sju fra Fuerteventura og fem fra Tenerife, skriver regionsregeringen i en pressemelding.

Oro Canario Verdial fra Gran Canaria er kåret til den beste organiske olivenoljen.

Gullmedaljer ble utdelt til El Esparragal Hojiblanca fra Fuerteventura, og sølvmedalje til Teguerey Hojiblanca Picual, også fra Fuerteventura.

Kraftig økning av olivendyrking på Kanariøyene

Olivenproduksjonen på Kanariøyene er oppe i 100.000 kilo og ventes å øke med 30 prosent hvert år, ifølge regionsregeringen.

Arealet hvor det dyrkes oliven har økt med 161 prosent siden 2017 og 400 prosent siden 2012.

Oliven blir høstet og presset i perioden fra oktober til desember på Kanariøyene.

Øygruppen har en stedegen art, Verdial Canaria, som holder høy kvalitet og har stort særpreg med intens, fruktig aroma av ferske tomater med et hint av mandler, og en harmonisk, balansert og søtlig smak med en litt bitter ettersmak.

Klassifisering av olivenolje

Olivenolje er som oftest gul, men kan ha et grønt skjær i seg. Klassifisering av olivenolje skjer først og fremst i henhold til hvilke egenskaper den ferdige oljen har, slik som innhold og sammensetning av frie fettsyrer, alkoholer og andre stoffer.

Et absolutt krav for å kunne kalles olivenolje, er at den er fremstilt kun av frukt fra oliventrær, og ikke er tilsatt andre oljer, og at utvinningen skjer mekanisk, ikke ved hjelp av kjemisk ekstraksjon.

Jomfruolje (Virgin) er olje utvunnet av olivenfrukten med mekaniske eller andre fysiske metoder. Disse deles inn, alt etter kjemiske og fysiske egenskaper, i forskjellige kvalitetsklasser.

Extra virgin

Fra første pressing, aciditet på under 0,8 prosent, svært god smak.

Virgin

Aciditet på under 2 prosent, god smak.

Olivenolje (Olive)

En betegnelse på blandinger av jomfruolje og raffinert olivenolje, inneholder ikke mer enn 1,5 prosent aciditet. Mangler ofte sterk smak og aroma.

Olivenrestolje (Olive-pomace oil)

Utvunnet kjemisk fra olivenrestene etter fremstilling av den egentlige olivenoljen. Slik olje kan ikke markedsføres som olivenolje i EU eller i Norge.

Lampante-olje

Brukes mest industrielt, kan ikke konsumeres. Ble i gamle dager brukt som lampeolje.