Satellittbilde av El Hierro-vulkanen nær seier i NASA-konkurranse

NASA  plukket ut 32 bilder tatt i 2012 som konkurrerte om å bli fjorårets bilde. Nå er det bare to igjen, og det ene er fra kanariøya El hierro.

Dette bildet av vulkanutslippet ved El Hierro er nær ved å vinne NASA-konkurransen om årets bilde 2012. Foto: NASA

Et av de to finalebildene viser vulkanutbruddet i havet ved El Hierro. Vulkanutbruddet pågikk fra oktober 2011 til mars 2012.

Bildet ble tatt 10. februar 2012, og viser en grønn flekk i havet over vulkanmunningen rett sør for fiskelandsbyen La Restinga på El Hierro. Sirkelen på bildet ligger rett over vulkanmunningen.

Stem selv

Da utslippet var over, var det vokst opp et undersjøisk fjell der munningen på vulkanen ligger 82 meter under havoverflaten.

Den siste konkurrenten til vulkanbildet er en virtuell framstilling av en isbre i Antarktis som revner.

Du kan selv være med å stemme på NASAs nettsider fram til femte april. Klikk her for å avgi stemme.

Temperaturstigning ved vulkanen

Et forskningsskip fra det oseaniske instituttet i Spania driver for tiden med målinger over og rundt vulkanen, melder instituttet.

Det er konstatert av temperaturen på havbunnen ved vulkanen har steget tre grader siden desember, og at en rekke andre måleparametre har endret seg sterkt.

Hva dette betyr, er for tidlig å si. Målingen skal fortsette, men akkurat nå har skipet reist til vestsiden av El Hierro for å undersøke området i havet hvor det for tiden er en rekke jordskjelv.

Det har vært over 2100 jordskjelv på El Hierro sdiden 17. mars, og på vestsiden av øya har marken blitt presset opp med opptil elleve centimeter av magmaen som trykker på nede i bakken.

Energien som er utløst av alle jordskjelvene tilsvarer en eksplosjon med 2390 tonn TNT.
 
 

Tags