Nå kan du se 70.000 historiske bilder fra Gran Canaria på internett

Digitaliseringen av det historiske bildearkivet for Gran Canaria er nå kommet opp i 70.000 gamle bilder, en fordobling siden utgangen av 2015. Det eldste fotoet i digitalarkivet er fra 1850.

Dette bildet er fra 1850 og er det eldste fotografiet fra Gran Canaria i bildearkivet. Det viser adkomstveien til Arucas fra Las Palmas med utsikt til tårnene til den gamle kirken. Foto: Fra Fedac-arkivet.

Allerede to måneder etter at den store oppfinnelsen Daguerreotypien var presentert i Paris i 1840, en oppfinnelse av Louis Daguerre som gjorde det mulig å ta minutteksponering av bilder på forsølvede kobberplater, kom de første fotografene til Gran Canaria.

34 millioner nedlastinger

I 13 år har det pågått en innsamling, katalogisering og digitalisering av gamle bilder, og stadig flere kommer til i prosessen. Hittil har 34 millioner bilder blitt lastet ned fra 60 forskjellige land, så samlingen er i høyeste grad populær.

Det hele startet med en samling fra José Antonio Pérez Cruz. Foreningen for kanarisk håndverk og kulturarv, Fedac, har i dag 150.000 bilder på forskjellige fysiske medier, slik som papir, plast, glass, metall og tre.

Ny nettside for gamle bilder

Nå skal det bli enda lettere å finne og laste ned bilder gratis etter at en ny nettside bildene er lansert av øyrådet på Gran Canaria: fotoscanguascanarias.org, skriver øyrådet i en pressemelding.

Her kan du søke opp og titte på alle de 70.000 fotografiene som hittil er gjort tilgjengelig. I neste omgang skal ytterligere 20.000 bilder gjøres tilgjengelige digitalt, ifølge Minerva Alonso, minister for håndverk på Gran Canaria.

En utstilling med fysiske bilder kan også beskues i øyrådets lokaler med inngang fra Pérez Galdós-gaten i Las Palmas.

Nyttig bidrag til historisk forståelse

Digitaliseringsarbeidet er gjort mulig gjennom en avtale mellom øyrådet og den spanske regjeringens departement for utdanning, kultur og sport.

Bildene gir nyttig informasjon som bidrar til å forstå Gran Canarias historie, og er i tillegg et veldig populært tiltak som også er akademisk verdifullt, ifølge Gran Canarias president, Antonio Morales.

Det aller eldste fysiske bildet i samlingen skal være av en britisk misjonær som bodde i bydelen Triana i Las Palmas og introduserte kinoen på Gran Canaria.

80.000 digitale bilder fra Gran Canaria er også lagt til EUs portal for kulturarv, Europeana, som har 128.000 dokumenter som er relatert til Kanariøyene. Europeana blir besøkt av over 300 millioner mennesker i året.

Bruker 75.000 euro i år

Budsjettet for fotoarkivet er i år på 75.000 euro, opp fra 50.000 euro i 2016. 5.000 er satt av til fornyelse av nettsidene og 900 til årlig vedlikehold av nettsidene.

Øyrådet har signert avtaler med kommunene på Gran Canaria om å restaurere deres fotosamlinger og inkludere disse i den digitale plattformen. I fjor ble bilder fra Agaete inkludert, i år står Las Palmas og Guia for tur.

Tags