Kloakkvann funnet i bakken nær strand i Las Palmas

El Confital- stranden i Las Palmas har vært stengt i nesten seks måneder etter at det ble funnet høye verdier av enterokokk-bakterier i april, et repeterende problem for stranden. Nå er det påvist avløpsvann nede i bakken.

Det er denne stranden i Las Palmas som stadig vekk har vært utsatt for kloakkutslipp. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Letingen etter utslippskilden har pågått flere ganger før stranden ble stengt i april, og de siste måneden er det gått grundig til verks for å få bukt med problemet.

Alle muligheter skal ja har bli undersøkt en etter en. Nå er det funnet kloakkvann nede i bakken etter at boreprøver er utført nær stranden, kunngjorde rådmannen for mobilitet i Las Palmas kommune, José Eduardo Ramírez, i går.

Markører skal påvise lekkasjer

Det er utplassert markører flere steder langs rørnettet i området for å finne ut om kloakken stammer fra nettet.

Foreløpig har disse ikke gitt utslag, men det kan ta noe tid. Hvis det er snakk om diffuse utslipp, er slike vanskelige å finne-

En annen hypotese det jobbes etter er at noen ulovlig dumper urenset kloakk i området.

Kilden til utslippet skal finnes og problemet korrigeres før stranden blir åpnet igjen, ifølge Ramiréz.

Miljøaksjon mot utslipp

Miljøorganisasjoner har nylig kraftig kritisert Kanariøyenes regjering og øyrådene på Gran Canaria og Tenerife for at det er et stort antall kloakkutslipp som går urenset ut i sjøen.

I går aksjonerte miljøorganisasjonen Ecologistas en Accion med å plassere ut svarte markeringer på strender på Tenerife og på El Confital-stranden.

Ifølge Ecologistas en Accion er 77 av 104 utslipp på Gran Canaria ulovlige.

Gran Canarias president hevder imidlertid at så godt som alle utslippen blir renset, og har havnet i åpen diskusjon i mediene med presidenten for regionsregjeringen på Kanariøyene, Fernando Clavijo, om dette.