Kjemper for å begrense oljeutslipp til havneområde på Fuerteventura

To skip fra sjøredningstjenesten og ett skip fra marinen er satt inn i kampen mot spredning av oljeutslipp fra åtte sunkne og grunnstøtte lektere i en havn i Gran Tarajal på Fuerteventura.

Dette bildet ble tatt fra helikopter 3. mars av Gran Tarajal-havnen. Foto: 112 Canarias / GES

Åtte av ni lektere som lå i havnen enten sank eller slet seg og gikk på grunn da stormen Emma herjet som verst.

40 tonn olje samlet opp

Lekterne hadde til sammen 150 tonn olje i drivstofftankene, og en hel del har rent ut i havneområdet. Flere flytebarrierer er lagt ut, og hittil er 40 tonn olje samlet opp.

Hele 36,5 tonn av dette er samlet opp av en nyt type gjenbrukbare svamper som er utviklet på unoversitett i Las Palmas sammen med et italiensk firma. Svampene er en slags aborberende tepper som kan brukes 100 ganger og deretter sendes til produsenten for gjenvinning.

Dykkere fra marinen bekreftet i dag at det ikke er nye oljelekkasjer, opplyser Nieves Lady Barreto, Kanariøyenes minister for territorialpolitikk, bærekraft og sikkerhet i en pressemelding i dag, tirsdag, etter et møte i sikkerhetskomiteen PEMAC.

En overflyvning med helikopter i dag tidlig har ikke påvist oljeflak i havneområdet. Det er også observert marint liv i havnen i form av fisk, hvilket er et godt tegn.

Oljeflak utenfor havnen

Den største frykten er at oljesølet skal spre seg utenfor havneområdet og grise til badestrender i nærheten.

Oljeflak på cirka 1000 kvadratmeter og en stripe i retning Gran Tarajal-stranden har blitt oppdaget utenfor havnen, men oljesølet skal ha blitt stoppet fra å spre seg videre med hjelp av barrierer.

En av lekterne er hevet, og det jobbes med å stopp lekkasjene heve de fem andre lekterne som ligger under vann og få tømt drivstofftankene. En lekter er også tatt på land.

Analyser blir fortløpende gjort av vannkvaliteten ved strendene, og foreløpig har det ikke blitt oppdaget forurenset vann.

Et kart med nøyaktig posisjon på lekterne som ligger på bunnen skal lages i dag, og en plan for hvordan de skal tømmes for drivstoff og heves skal legges på onsdag.

Prøver av havbunnen er tatt og sendt til analyse i Barcelona.

Ble nektet oppankring utenfor havnen

De ni lekterne skal ha blitt nektet å ankre opp utenfor havnen fordi det var for lite mannskap, kun to sjømenn totalt, skriver avisen La Provincia.

Hvis de hadde fått ankre opp utenfor, kunne det blitt en betydelig verre miljøkatastrofe.