400 kilo oljesøl samlet opp på Gran Canaria

Hittil er 400 kilo olje fra den russiske tråleren Oleg Naydenov samlet opp fra strender og hav på Gran Canaria. Om noen dager skal et norske selskap begynne å tømme tankene på skipsvraket.

Sjøredningstjesetens skip Luz de Mar samler opp olje på Kanariøyene. Foto: Salvamento Maritimo

Det er først de siste to dagene at det har vært mulig å samle opp olje fra havet. Tidligere har det vært for store bølger til at lensene har kunnet fungere.

De seks strendene på Gran Canaria som ble tilsølt med olje skal nå være rene.

Oljeflekk ved Tenerife ikke bekreftet

En ny oljeflekk som ble oppdaget 4-5 kilometer vest for Cabo Descojonado på Gran Canaria er nå spredd ut, fortalte Spanias statssekretær for utviklingsdepartementet, Julio Gómez Pomar, på en pressekonferanse i Las Palmas i dag.

Hovedutslippet ligger 370 kilometer sørvest for Gran Canaria, og beveger seg mot Karibia.

World Wildlife Fund for Nature rapporterte i går at de hadde oppdaget en oljeflekk ved Tenerife fra fly, men dette utslippet er foreløpig ikke blitt oppdaget av andre overvåkingsfly eller båter som er sendt ut, og er derfor ubekreftet av myndighetene.

Særlig overvåking

Sørøstkysten av Tenerife og La Gomera og havområdet mellom Tenerife og Gran Canaria blir nå særlig overvåket av tre fly og helikopter og flere båter.

Fra området hvor skipet sank 24 kilometer utenfor Maspalomas sør på Gran Canaria, strekker det seg et fem kilometer langt oljeflak sørover, rapporterte Greenpeace etter å ha studert området fra et helikopter tilhørende Kanariøyenes redningstjeneste GES.

Tømming og tetting starter snart

Det norske selskapet Otech Marine Services, som er etablert i Las Palmas, har fått oppdraget med å undersøke skipsvraket på havbunnen, tømme ta tankene, og tette lekkasjene.

Skipet lekker 10 liter olje i timen fra tanker som inneholdt 1409 tonn drivstoff.

Det er ikke fastslått hvor mye av oljen som er lekket ut hittil.

Aerbeidet med å tømme ot tette tankene blir betegnet som svært komplisert, i og med at skipsvraket ligger på 2700 meters dyp.

Arbeidet skal starte en av de nærmeste dagene, straks det nødvendige personellet og materiellet er på plass, ifølge Gomez.