Forskere har påvist mikroplast i kråkeboller på Kanariøyene

Forskere har funnet mikroplast i fordøyelsessystemet til kråkeboller på Kanariøyene, hvilket angivelig aldri har blitt gjort før.

Kråkeboller, også kalt sjøpinnsvin. Foto: Nina Aldin Thune, Creative Commons-lisens.

Kråkeboller ble samlet inn på 7-11 meters dyp ved kysten i El Porís og Tajao på Tenerife i en vitenskapelig undersøkelse.

Undersøkelsen ble utført av forskere ved universitetene i La Laguna på Tenerife, og La Coruña.

Nesten halvparten av plasten som ble funnet i kråkebollene er cellulosemikrofiber, nesten en firedel er polypropylen (PP), og i underkant av en firedel er polyetylen (PET), som er mye brukt i forpakninger og matemballasje.

En artikkel om forskningsresultatene ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Marine Pollution Bulletin.

Rogn fra kråkeboller er en etterspurt delikatesse i flere land i Asia og i Sør-Europa, særlig i Frankrike, Italia og deler av Spania.

I april ble det i et annet prosjekt utført av forskere ved universitetet i Las Palmas bevist at maneter spiser mikroplast.

Tusenvis av marine dyr dør av plastforurensing hvert år.

En del av disse er utrydningstruede arter.