El Hierro installerer sju ladestasjoner for elbiler

Den vesle kanariøya El Hierro har lagt byggingen av sju ladestasjoner for elbiler ut på anbud. Bilbatteriene skal lades med fornybar energi.

Utbygging av ladestasjoner for elbiler er i gang på andre kanariøyer også. Her fra Gran Canaria, hvor det fins 25 ladestasjoner for øyeblikket. Foto: Ayuntamiento de Las Palmas

Det er Gorona del Viento, selskapet som driver det kombinerte vind- og vannkraftverket på El Hierro, som står for utbyggingen, som vil koste cirka 97.000 euro. Byggetiden er estimert til fem måneder fra kontrakten er tildelt.

Kraftverket har et overskudd på vindkraft på 13 gigawattimer. I og med at kraftforbruket på øya er lite om natten, og elbiler primært står på lading om natten, vil ladestasjonene være et viktig tiltak for å optimalisere bruken av fornybar kraft, sier Juan Pedro Sánchez, direktør for Gorona del Viento, i en pressemelding.

Det blir tre ladestasjoner i Valverde, to i El Pinar og to i La Frontera. Dette vil gjøre det mulig å kjøre fritt rundt på hele øya med elbil, uten frykt for å gå tom for energi uten lademuligheter.

43% av fossil energi på Ele Hierro byr i dag brukt i transport. Økt bruk av elbiler vil være et nytt skritt på veien mot målet om å gjøre El Hierro 100 prosent fornybar innen energi i alle sektorer, hvilket er målet.

Priser på elbiler i Spania

Elbiler koster for tiden fra cirka 18.000 euro for den billigste modellen, Renault Fluence, i Spania.

Denne modellen selges ikke i Norge eller Sverige, men for på gi et bilde på prisforskjellen mellom landene kan det nevnes at Renault Zoe for tiden har en normalpris fra cirka 27.000 euro i Norge, 23.000 euro i Sverige og 22.000 euro i Spania. 

For rundt 30.000 euro kan du få en Nissan Leaf, BMW i3 eller Kia Soul i Spania. Golf ligger fra cirka 37.000 euro og Tesla Model S 60 kWh batteri på drøyt 80.000 euro., og Model X med 76 kWh på drøyt 100.000 euro.