Naturvernkjemper ber om mer vannkraft enn det planlagte på Gran Canaria

Tusener av mennesker har signert opprop mot et planlagte vannkraftverk på Gran Canaria. Naturvernkjemper fra organisasjonen Ascan vil derimot ha enda mer vannkraft.

Gamle miljøvernforkjempere vil inkludere Las Niñas-dammen på Gran Canaria i vannkraftanlegget. Foto: Canariajournalen

Ascan er Spanias eldste miljøvernorganisasjon.

De tre første presidentene i Ascan har i et brev til øyrådet bedt om at det skal føres vann gjennom turbiner fra Las Niñas-dammen til Soria-dammen, i tillegg til det som er planlagt fra Chira-dammen.

Dette vil de ha gjort så fort som mulig, og det vil kunne doble kraftkapasiteten fra 200 til 400 megawatt for det som kalles Salto de Chira-prosjektet.

Det er Luis Cristóbal García-Correa, Servando López og José Julio Cabrera som har skrevet brevet, presidenter for Ascan fra 1970 til 1994.

"Da vil vi på mellomlang sikt, og med akseptable miljøpåvirkninger, garantere en bærekraftig energiløsning, med garanti for den økende etterspørselen etter elektrisitet", står det i brevet.

Kontrakter for byggearbeider i Salto de Chira-prosjektet er allerede satt ut på anbud.  

Disse gjelder installasjon av seks reversible vannturbiner, og byggingen av et avsaltingsanlegg for sjøvann i El Pajar ved Arguineguín, som skal sørge for at vannkraftverket alltid har tilstrekkelig med vannreserver.

Vannkraftverket har en estimert byggetid på 70 måneder, og et budsjett på 400 millioner euro, inkludert avsaltingsanlegget.

Miljøkjempene viser til at klimaendringene er mye verre enn naturinngrepene et slikt kraftverk medfører, selv om de innser at det vil gripe inn i en del av en naturpark.

De ser ikke noen fullgode alternativer til kraftverket, som også skal fungere som et lager for annen fornybar energi, slik som vindkraft.

De viser også til at byggingen av selve demningene ble gjort for mange år siden, slik at dette ikke vil medføre et nytt naturinngrep i seg selv.

“Vi må umiddelbart ta store, kollektive avgjørelser som vil være avgjørende for verden, og for tusenvis av arter, inkludert vår egen", står det videre i brevet.

Chira-Soria-kraftverket er et såkalt pumpekraftverk.

Vann skal slippes ned  fra Chira-dammen til Soria-dammen gjennom turbinene når det er stort forbruk og mangel på kraft fra andre kilder.

Når det er lavt forbruk, pumpes vann tilbake til Chira-dammen ved å reversere turbinene slik at de fungerer som pumper, og forsyne dem med kraft til pumpingen fra vindturbiner.

Asociación Canaria para la Defensa de la Naturaleza (Ascan) ble grunnlagt på Kanariøyene i 1970, og er fortsatt aktiv.

Mer om vannkraftverket Chira-Soria

Tags