Norwegian legger ned flybaser på Gran Canaria og Tenerife

Flyselskapet Norwegian har besluttet å legge ned en rekke ruter og seks baser for å spare penger. Basene på Gran Canaria og Tenerife skal legges ned, skriver E24.

Norwegian-fly på Gran Canarias lufthavn. Foto: Hugo Ryvik

Andre baser som legges ned er Palma de Mallorca, Fiumicino i Italia, og Stewart utenfor New York samt Providence utenfor Boston i USA.

Baser for langdistansepiloter i Amsterdam, Bangkok og Fort Lauderdale i Florida skal også legges ned.

Ifølge Norwegian blir det primært færre avganger på høyfrekvente ruter mellom Spania og Nord-Europa.

Det betyr etter alt å dømme færre avganger på lang sikt mellom blant annet lufthavner i Norden og Kanariøyene. Rutene som foreløpig rammes av kuttene er disse, som ble lagt kunngjort av Norwegian onsdag kveld:

  • Sommerruten mellom Tenerife Sør og Roma legges ned.
  • Ruten mellom Tenerife Nord og Madrid kuttes fra 9 til 7 avganger ukentlig.
  • Ruten mellom Palma de Mallorca og København reduseres fra 14 til 13 avganger i uken.
  • Ruten mellom Palma de Mallorca og Oslo kuttes fra 9 til 8 avganger i uken.
  • Ruten mellom Palma de Mallorca og Helsinki kuttes fra 7 til 6.
  • Ruten mellom Palma de Mallorca og Düsseldorf kuttes fra 9 til 7.
  • Roma-Gøteborg legges ned.
  • Roma-Reykjavik legges ned.
  • Roma-Tel Aviv legges ned.
  • Roma-Helsinki reduseres fra 6 til 4 avganger i uken

122 av Norwegians ruter i Spania skal opprettholdes, ifølge Norwegian. Ingen ruter som er i salg i dag skal angivelig avvikles.

Starter kuttene i april

Norwegian varslet i oktober at et program for å kutte kostnader med minst to milliarder kroner skulle startes i 2019. Kuttene som nå er omtalt i E24 skal gjennomføres fra april og utover året.

Norwegian har åtte fly stasjonert på Kanariøyene.

Selskapet åpnet en base på Tenerifes nordlige lufthavn i mars 2018, en base på øyas sørlige lufthavn i 2013, og en base på Gran Canarias lufthavn i 2012.

Mange spanjoler ansatt på basene

70 prosent av de ansatte på basen på Gran Canaria er spanjoler, har Norwegian tidligere informert om. Da basen ble opprettet, var det 84 kabinansatte og flere piloter ansatt der.

Ansatte som rammes skal angivelig bli tilbudt å flytte over til basene i Madrid, Oslo og Stockholm eller til langdistansenettverket.

Nedleggelse av baser vil uansett få en negativ effekt på økonomien og arbeidsplasser på Kanariøyene.

Da Norwegians base på Tenerife Sør ble åpnet i 2013, anslo øyrådet at den ville gi en økonomisk effekt på 29 millioner euro for Tenerife det første året den var i drift, og bidra til cirka 1600 arbeidsplasser fordi det ville komme flere turister til øya. 

Dette sa Norwegian da basene ble åpnet

- Ved å åpne base på Las Palmas har vi mulighet til å tilby enda flere direkteruter til og fra Skandinavia, sa Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen da basen på Gran Canaria ble åpnet.

- Tenerife-basen gir mange flere muligheter til å tilby direkteruter fra mindre steder i Norden, men ikke minst nye markeder vi nå går inn i, sa han da basen på Tenerife sør ble opprettet.

Ryanair truer med å legge ned baser

Ryanair har på sin side truet med å legge ned baser i Spania på grunn av at kabinansatte ikke vil signere en fellesavtale og har varslet streik. Det har fått pilotforeningen ECA til å reagere sterkt:

- Vi ser Ryanairs strategi (med å true med å legge ned baser) som et forsøk på å presse ansatte til å underkaste seg; ingen streiker, ingen disputter, ingen vanskelige forhandlinger, bare aksepter avtalen, sier John Horne, ECAs president, i en uttalelse.

Tags