Landsby på Gran Canaria må flyttes – krever avtale nå

En planlagt rullebane for flyplassen på Gran Canaria innebærer at landsbyen Ojos de Garza må flyttes. Nå er innbyggerne møkka lei av å vente, og krever en rask avtale om nytt bosted.

Hele bebyggelsen på bildet er i veien for den nye rullebanen som er planlagt bygd på Gran Canarias flyplass. Flytårnet skimtes i bakgrunnen på bildet. Foto: Hugo Ryvik

Innbyggerne krever at en avtale om ekspropriering og relokalisering av landsbyen skal undertegnes av den statlige flyplassoperatøren Aena og den kanariske regjeringen i løpet av en måned.

Hvis ikke, går de til sultestreik, skriver Canariasahora.com.

Usikker tilværelse siden 2001

Kravet ble lagt fram i et møte i går mellom foreningen for de som påvrkes av utvidelsen av flyplassen på Gran Canaria, den spanske regjeringens delegat på Kanariøyene, María del Carmen Hernández Bento, og minister for regionspolitikk i regionsregjeringen på Kanariøyene, Domingo Berriel.

De 1000 familiene i Ojos de Garza har levd i usikkerhet siden planene om en tredje rullebane ble presentert i 2001.

Landsbyen ligger nemlig i veien for rullebanen. I oktober 2008 ble det bestemt at den skal eksproprieres av myndighetene.

Innbyggerne vant fram i retten

Innbyggerne i Ojos de Garza kjempet deretter en hard kamp i retten for å få betalt det de mente eiendommene var verd på det tidspunktet avgjørelsen ble tatt, det vil si før eiendomsprisene begynte å falle.

Først i oktober 2011 kom de i mål med kravet gjennom en rettskraftig dom. Aena må ut med 209 millioner euro for å ekspropriere landsbyen og finne et nytt sted å bo for de 5000 innbyggerne.

Nytt skudd for baugen

Etter den opprinnelige planen skulle byggingen av den nye rullbanen starte i 2011. Forrige måned bestemte imidlertid Aena at en ny rullebane må vente til etter 2030.

Dermed er det mindre aktuelt å ekspropriere Ojos de Garza i dag.

Det liker innbyggerne dårlig. De har levd i usikkerhet, uten å kunne selge, pusse opp eller bygge på eiendommene, siden 2001. Nå setter de foten ned.

Ekspropriering kan være ulovlig

Ifølge Bento har den spanske utviklingsministeren, Ana Pastor, satt i gang en prosess for å få til en rask signering av en avtale.

Problemet ligger i at det er ulovlig å ekspropriere landsbyen før det nærmer seg bygging av den nye rullebanen.

Tags