Kanariske fiskere i harnisk over pålegg om færre fangstfeller

Den spanske regjeringen vil innføre nye restriksjoner for fisket på Kanariøyene og i resten av Spania. Øyrådet på Gran Canaria stiller seg bak fiskerlaugene på øya, som advarer om at forsyningen av fersk fisk står i fare.

Fiskerne kan få redusert det maksimale antallet feller fra 75 til 30. Foto: Gobierno de Gran Canaria

Regjeringen i Spania går inn for en sterk reduksjon av antallet fangstfeller for fisk på Kanariøyene. Det har fått fiskerne til å steile.

Det er ventet at nye direktiver som regulerer fisket og fiskemetoder i Spania vil bli godkjent av den spanske regjeringen i oktober, skriver avisa Canarias Ahora.

Øyrådet forsvarer fisket

Etter et møte i går mellom de fire fiskerlaugene på Gran Canaria og Gran Canarias president, Antonio Morales, ligger det an til at øyrådet vil godkjenne en institusjonell erklæring til forsvar for fisket.

Morales vil også etablere en arbeidsgruppe for å fremme fisket, som de siste årene har utgjort en stadig mindre del av økonomien, og gjenetablere støtte til fisket og vedlikehold av fiskebåter.

En av kjernesakene til det nye øyrådet er å øke selvforsyningen av mat på Gran Canaria.

Fra 75 til 30 feller

Sentralregjeringen har planer om å redusere antallet tillatte fangstfeller fra 75 til 30 per båt i de ytre farvannene. Industriell, storskala fiske får ikke slike restriksjoner.

Dette straffer Kanariøyene, hvor det er problemer med understrømmer, ifølge presidenten for forbundet for fiskere i provinsen Las Palmas, Gabriel Jimenez.

Han advarer om at mange arbeidsplasser vil gå tapt hvis restriksjonene blir innført.

720 fiskebåter berørt

Det fins 200 fiskebåter i drift på Kanariøyene, og 720 på Kanariøyene totalt, ifølge Jimenez.

Han viser til at fisket på Kanariøyene er bærekraftig, og at det ikke fins studier som tyder på overfiske.

Tags