Vannforsyningen til Playa de Mogán blir sikret

Turistkommunen Mogán sørvest på Gran Canaria har gitt en kontrakt på bygging av et nytt avsaltingsanlegg for sjøvann til selskapet Canaragua. Anlegget skal være ferdig om 14 måneder.

Puerto de Mogan skal få ferskvann til kraner, bøtter og spann fra avsaltet sjøvann, og alle vannforsyningsbekymringer skal ta slutt. Foto: Hugo Ryvik

Avsaltingsanlegget skal sikre ferskvannsforsyningen til Playa de Mogán, som til tider har vært på grensen til vannmangel.

Nå som det blir bygd et nytt, stort hotell og turisttilstrømningen øker, blir behovet for ferskvann enda større i fremtiden.

Garanterer mengde og kvalitet

Anlegget skal garantere kvaliteten på og mengden av ferskvann som behøves i Playa de Mogán, ifølge en pressemelding fra kommunen på deres hjemmesider.

Produksjonskapasiteten blir på 1500 kubikkmeter vann per dag, utvidbart til 2500 kubikkmeter. Canaragua skal stå for bygging, igangkjøring, tilknytning, drift og eventuelle reparasjoner av anlegget.

Sju selskap leverte tilbud etter at kommunen la det ut på offentlig anbud.

Slik blir det ferskvann

Avsaltingen blir basert på omvendt osmose, som er en kjent metode for å produsere ferskvann:

Saltvann diffunderer med hjelp av trykksetting av saltvannssiden gjennom en delvis gjennomtrengelig membran som bare slipper igjennom vannmolekyler, ikke saltmolekyler.

Trykket på saltvannssiden må være høyere enn den osmotiske trykkforskjellen mellom saltvann og ferskvann som oppstår når de to blir forbundet med en membran.

Dermed får du rent og fint drikkevann som er fri for forurensende partikler, men også for mineraler som vanligvis gir vannet smak.

Dermed kan vannet smake litt dødt. Etterbehandling kan gi mer smak til vannet.

Tags