Voldsanmeldt taxisjåfør på Gran Canaria nekter for å ha slått de norske kvinnene

Taxisjåføren som ble anmeldt for å angivelig ha banket opp og ranet Renate Hagen Brattetaule og Anette Skjemstad i Puerto Rico på Gran Canaria, benekter i et tv-intervju at han har gjort noe galt.

Taxisjåføren som ble anmeldt for voldsbruk og ran av to norske kvinner hevder at han er uskyldig. Foto: Skjermdump fra RTVCs programinnslag

De to kvinnene fra Trondheim fortalte i artikler i Canariajournalen og Aftenposten at de ble bitt, slått ned, lugget, påkjørt, slengt i bakken og fraranet veskene sine av en taxisjåfør natt til søndag 7. februar.

Reportere fra et aktualitetsprogram på Television Canaria har søkt opp og intervjuet den 34 år gamle taxisjåføren, som angivelig bor i Doctoral på Gran Canaria og kjører taxi for sin søster.

Taxien skal være knyttet til et drosjekooperativ i San Agustin.

Benekter voldsutøvelse og ran

I programmet, som ble sendt 15. februar, hevder sjåføren at han ikke har slått, sparket eller slengt i bakken noen av de to kvinnene. Han benekter også at han har tatt veskene deres eller tatt noe ut av veskene.

På spørsmål om han lugget kvinnene, sier han at han ikke vet sikkert, men at det kan ha skjedd da han prøvde å få kvinnene ut av taxien.

Han påstår også at kvinnene strittet imot da de måtte betale med betalingsterminal, og at de angrep ham forfra og bakfra med slag mot kroppen.  Da måtte han forsvare seg og ta de ut av bilen for å kunne dra derfra. Han påstår også at de ødela taxameteret.

Uttalelsene står i sterk kontrast til de norske kvinnenes anmeldelse og en vitnebeskrivelse.

Noen forklaring på hvordan de kan ha fått de synlige fysiske skadene sine, har han ikke overfor intervjueren. Han antyder at det  kan være fordi de ville prøve å få ut penger fra reiseforsikringen sin.

Vitne så at han slo

Brattetaule gjentar i en kommentar på Facebook etter å ha sett tv-intervjuet og fått en oversettelse at sjåføren lugget, slo og slepte de to kvinnene, noe hun viser til at hun har tydelige merker etter, og at han tok veskene deres.

Deler av den angivelige voldsepisoden ble bevitnet av en annen nordmann, Tom Hoffmann, som hevder at han så sjåføren slå en av kvinnene ned med et slag i ansiktet. Han skal også ha sett at kvinnene lå uhørlige på gaten da taxien kjørte fra stedet.

– Jeg er sint og forbannet over sjåførens holdning, sier han etter å ha sett tv-innslaget.

Primitivt å ty til vold

Hoffmann er overbevist om at sjåføren kunne løst situasjonen på en mindre primitiv måte enn å ty til vold.

– Har ikke spanske og kanariske taxisjåfører for eksempel en plan og instruks for å løse situasjoner de kan komme opp i, spør han?

Sjåføren har avvist å svare på spørsmål om hendelsen fra Canariajournalen.

Antyder at kvinnene var beruset

Sjåføren antyder i tv-intervuet at de to kvinnene virket beruset og påvirket av narkotika da de stoppet drosjen ved en fotgjengerovergang ved kjøpesenteret Kasbah i Playa del Inglés.

Brattetaule og Skjemstad sier til Canariajournalen at de hadde drukket litt alkohol i løpet av kvelden under en middag, men at de ikke var særlig påvirket.

Hoffmann, som hjalp kvinnene noen få minutter etter den påståtte voldsepisoden, hevder at de ikke virket særlig påvriket.

– De virket ikke beruset i det hele tatt den natten jeg snakket med dem bare minutter etter udåden, sier han.

– Hensynsløs vold må uansett aldri aksepteres i et sivilisert samfunn, uansett kjønn. Drosjesjåfører har en ansvarsfull jobb, og om de ikke takler passasjerer, er de uegnet, påpeker Hoffmann.

Skal ikke ha blitt hørt av dommeren

Sjåføren understreker i tv-intervjuet at kvinnene har trukket tilbake anmeldelsen mot ham. Dermed ble saken angivelig henlagt før Brattetaule, Skjemstad og vitnet, Tom Hoffmann, fikk avlagt forklaring for dommeren.

Canariajournalen har ikke fått kjennskap til om sjåføren ble hørt av dommeren.

Tilbaketrekkelsen ble gjort fredag 12. februar, da en hurtigrettssak mot sjåføren var berammet i lokalretten i San Bartolome de Tirajana kommune på Gran Canaria.

Sjåføren skal ha levert en motanmeldelse der han hevdet at kvinnene stakk fra regningen og stjal og ødela mobiltelefonen hans. Denne anmeldelsen ble trukket tilbake samtidig med Brattetaule og Skjemstads anmeldelse.

Brattetaule og Skjemstad sa på fredag til Canariajournalen at de ikke var fornøyde med å trekke saken, men at de ikke så noen bedre løsning i øyeblikket for å legge det bak seg så fort som mulig.

Ble angivelig anbefalt å trekke saken

Saken ble ifølge kvinnene trukket fordi dommeren anbefalte dette på bakgrunn av at en eventuell erstatning sannsynligvis ville bli lav, og at de måtte reise tilbake 14 dager senere i rettssaken mot dem, på bakgrunn av sjåførens anmeldelse, en reise de selv ville måttet bekoste og en rettssak de kunne komme til å tape.

De skal ha fått tre minutter på seg til å bestemme seg om de ville kjøre rettssaken eller trekke anmeldelsen.

I kommentarfeltet på Facebook-siden til avisa La Provincias dekning av saken ligger det 139 kommentarer der sjåførens påståtte voldsbruk blir fordømt i en overveiende andel av kommentarene.

Desillusjonert

– Jeg har mistet tiltroen til rettssystemet på Kanariøyene, sa Anette Skjemstad (til høyre) etter at de to kvinnene angivelig fikk tre minutter på å bestemme om de ville at rettssaken skulle holdes eller trekke tilbake anmeldelsen. Her foran rettslokalet i Maspalomas på Gran Canaria sammen Renate Hagen Brattetaule. Foto:Hugo Ryvik.