Konkurransetilsynet slår ned på utleielov på Kanariøyene

Den nasjonale konkurranse- og markedskomiteen i Spania, CNMC, ber Kanariøyenes regjering om å trekke tilbake eller endre en omstridt lov om utleie av ferieboliger som ble innført i mai.

Konkurransetilsynet påpeker flere markeds- og konkurransehindrende faktorer i loven om utleie av ferieboliger på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Utleie av privatboliger til turister var tidligere ikke regulert på Kanariøyene, men i mai i år kom en ny lov om utleie av ferieboliger hvor dette er regulert.

Hindrer fri konkurranse

CNMC hevder at loven hindrer fri konkurranse på utleiemarkedet.

En gjennomgang av lovteksten som CNMC har gjort avdekker flere hindringer for utvikling av effektiv konkurranse i markedet, skriver tilsynet i sin blogg i dag.

Kan havne i domstolene

Tilsynets krav om å fjerne eller endre loven er første skritt i prosessen.

Hvis den kanariske regjeringen ikke gjør noe med saken innen fristen som er satt, er neste skritt er å bringe saken inn for domstolene.

Kritiserer flere punkter i regulativet

Konkurransetilsynet peker på flere begrensende faktorer.

Blant annet at boliger som ligger på turistregulerte tomter og områder, eller i turistsoner, ifølge loven ikke kan leies ut til turister. Dette er områder som i sin natur var vanlige for utleie av ferieboliger før reguleringen kom.

Romutleie forbudt

Tilsynet viser også til at utleie av enkeltrom ikke er tillatt, noe som strider med retten til å organisere virksomheten og disponere boligen uten unødvendige restriksjoner.

Dessuten at det stilles mange krav om dimensjonering og utrustning som utgjør en unødvendig belastning, øker kostnadene og begrenser friheten til å organisere virksomheten slik utleieren ønsker.

Økte kostnader

Et annet krav i regulativet er skilt på utsiden av boligen som viser hvilken aktivitet som drives, telefonnummer til nødsentralen, og annen informasjon på spansk og engelsk, dessuten skriftlig kontrakt på spansk og engelsk.

Dette mener tilsynet gir økte kostnader for inngang i markedet som ikke kan rettferdiggjøres.

Dårligere utleietilbud

Dessuten at det demotiverer både folk som er inne i markedet med nye modeller for tjenesteleveranser, og andre potensielle tilbydere.

Dermed blir antallet tilbydere av overnattingstjenester og insentiver for mer effektiv priskonkurranse redusert.

CNMC skriver at regulativet setter hindringer i veien for innovative utleiemuligheter, og begrenser kombinasjonsutvalget på kvalitet og pris for mennesker med forskjellig smak, preferanser og økonomi.

Ny runde i parlamentet

Neste uke, 22. september, skal loven om utleie av ferieboliger, som ble hamret igjennom av Kanariøyenes forrige regionsregjering rett før regionalvalget, debatteres på nytt i det kanariske parlamentet: 

Loven påvirker ifølge utleierforeningen Ascav 53 000 kanariske familier. 80 prosent av disse kan ikke lenger leie ut til turister slik loven er utformet nå, hevder høyrepartiet PPs talsmann i kommisjonen for territorialpolitikk og bærekraft, Miguel Jorge

De som bryter loven, risikerer angivelig bøter på mellom 30 000 og 300 000 euro.

PPs parlamentære talsperson for turisme, Astrid Perez, krever at loven blir endret middelbart for å tillate utleie av privatboliger som ligger i turistsoner til turister.

Tags