Grønt strømløft for Gran Canarias offentlige eiendommer

Øyrådet på Gran Canaria bruker 25 millioner euro på å dekke halvparten av strømforbruket til eiendommer i øyrådets eie med fornybar energi de neste tre årene.

Solceller i parkeringsanlegget til øyrådets hovedkvarter i Las Palmas. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Det kunngjorde øyrådets president, Antonio Morales, under innvielsen av et solcelleanlegg på et parkeringsanlegg for øyrådets hovedkvarter i Las Palmas denne uken.

Solkraftanlegget har 114 solcellepaneler med et areal på 180 kvadratmeter.

Ladestrøm til elbiler

Installasjonen har kostet 187 000 euro, og skal forsyne øyrådets elbiler med ladestrøm.

Overskuddet, cirka 37 prosent av produksjonen, leveres til strømnettet.

Installerer 20 megawatt fornybart

Øyrådet skal de kommende årene installere åtte megawatt solkraft og tolv megawatt vindkraft.

Til sammen skal fornybaranleggene produsere 51 gigawattimer strømkraft i året, halvparten av forbruket til de offentlige eiendommene.

Nye anlegg

Et vindkraftprosjekt på 7,05 megawatt som skal installeres i Juan Grande er i en behandlingsprosess for tiden, skriver øyrådet i en pressemelding.

I tillegg skal et solkraftanlegg på 2,06 megawatt  installeres på samme sted.

Flere mindre fornybaranlegg skal også på plass.

Morales oppfordrer private og bedrifter til å installere fornybar energiforsyning, og har et program med subsidier  på 1 euro per installert watt for dette.

Ladenettverk for elbiler 

Øyrådet har satt i drift ladestasjoner for elbiler i  Teror, Agaete, Agüimes, Arucas, Firgas, Gáldar, Guía, Ingenio, La Aldea, Mogán, Moya, Santa Brígida, Santa Lucía, Telde, Valleseco og Valsequillo kommune.

Disse står tett nok til at du kan kjøre nesten hvor som helst på øya uten å ha mer enn fire mil til nærmeste ladestasjon.

I fase to av utbyggingen av ladenettverk er det installeres ladestasjoner i San Fernando de Maspalomas og Artenara, og installasjonen av en hurtigladestasjon ved  Avenida Marítima de Las Palmas starter snart.