Over 11 000 kjæledyr blir dumpet av eierne hvert år på Kanariøyene

I fjor ble 7784 hunder og 3754 katter samlet inn av dyreforeninger og hundefangere på Kanariøyene.

Denne hunden ble dumpet i en eske på en bussholdeplass ved en mye trafikkert vei i Agüimes øst på Gran Canaria i oktober i svært forkommen tilstand. Hunden ble dumpet av en kvinne som gjorde en kort stopp med bilen. Nakken og halsen var barbert slik at databrikken med eieropplysninger kunne fjernes før hunden ble dumpet.

Seks av ti familier på Kanariøyene har hund eller katt, ifølge en studie fra kjæledyrforeningen Fundación Affinity, langt over gjennomsnittet i Spania.

Dessverre er ikke alle like gode hunde- og katteiere, og langt over 11 000 hunder og katter blir hvert år overlatt til seg selv.

Færre adopterer

De siste fem årene har det imidlertid vært en nedadgående trend, samtidig som det var flere adopsjoner av etterlatte hunder, men i fjor snudde adopsjonstrenden, og færre ville adoptere.

Foreningen lanserer nå kampanjen «Campeones» for å øke bevisstheten om behovet for adoptering av hunder og katter.

Fjerner chip-merkingen

Ofte blir hunder og katter bare etterlatt på gater og i landsbyer et godt stykke unna der eierne bor. Mange blir ikke chip-merket, slik loven krever.

En trend den siste tiden er at dyr som har chip-merking, blir barbert rundt hals og nakke slik at eierne kan finne og fjerne databrikken, som sitter rett under huden på hunden.

Dermed kan eierne ikke oppspores og straffes.

Flere årsaker

I hele Spania ble 141 000 hunder og katter etterlatt i 2013, viser studien.

15 prosent kvitter seg med dyrene av økonomiske årsaker, 14 prosent er uønskede kull, 11 prosent fordi hundene ikke lenger duger til jakt, og 9 prosent fordi eierne har mistet interessen.

Bare 20 prosent er id-merket med databrikke. 70 prosent er friske dyr. 84 prosent er blandingsraser.