Domstol sier nei til flere av Kanariøyenes covid-restriksjoner – nå trengs det nye regler

CORONA-KRISEN: Vesentlige deler av Kanariøyenes covid-regulativ har blitt avvist av regionens høyeste domstol, TSJC.

Om det ikke var forvirrende nok fra før- nå blir det kanskje nye regler. Foto: benzox

I går ble en paragraf der det kreves covid-sertifikat for å slippe inn på restauranter og treningssenter annullert.

Domstolen sa også nei til begrensede åpningstider for serveringssteder og utesteder på alle risikonivåer, som frem til nå har måttet stenge ved midnatt.

I tillegg er den maksimale gjestekapasiteten for restauranter på øyer som er på nivå 3 og 4 på Kanariøyenes skala for covid-risiko diktert.

Nylig avslo TSJC et ønske om portforbud om natten, en avgjørelse som ble anket til Høyesterett i Madrids, og avvist der også.

"Uforståelig"

Disse faktorene danner en vesentlig del av Kanariøyenes smittevernregime mot spredning av covid-19.

Smittespredningen har nådd nye høyder den siste uken, og presset på sykehusene begynner å bli faretruende høyt på flere av øyene.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, synes det er uforståelig at noen smitteverntiltak blir godkjent i noen spanske regioner, og avvist i andre regioner, slik som på Kanariøyene.

I en radiosending på Cadena SER i dag, fredag, kom han med et krav om at domstolene skal samkjøres, slik at de gir en lik respons på slike saker.

Han sa også at det er behov for enhetlige kriterier blant dommerne.

TSJCs avgjørelse er et nytt tilbakeslag i kampen mot pandemien, uttalte Torres.

Sertifikatkravet forkastet

Kravet om covid-sertifikat ble innført i Kanariøyenes smittevernregulativ for kort tid siden.

Det gjaldt for øyer som er på nivå 4 på Kanariøyenes egen risikovurdering for covid-19.

På nivå 4 var det et krav om å vise sertifikat for vaksinering, immunitet eller negativ test i løpet av de siste 72 timene, for å slippe inn i restauranter, treningssenter, kinoer, teater, auditorier og kulturarenaer.

For øyeblikket er Tenerife på nivå 4, Gran Canaria, Fuerteventura og La Palma på nivå 3, Lanzarote, La Graciosa og La Gomera på nivå 2, og El Hierro på nivå 1.

Det er ulike smittevernrestriksjoner på de ulike nivåene, men domsavgjørelsene medfører at det blir færre forskjeller.

Frihet og personvern

Hovedbegrunnelse for TSJCs avslaget er at det bryter med menneskers rett til personlig frihet og personvern.

Regjeringens talsperson, Julio Pérez, sa på en presskonferanse i går at det er merkelig at begrunnelsene kan brukes mot sertifikat på spisesteder, men ikke har blitt brukt mot kravene til å vise sertifikat eller testbevis for å bo på hoteller, et krav som har eksistert i ett års tid.

Må lage nytt regelverk

Den kanariske regjering kommer nå til å studere og utarbeide nye tiltak for å begrense smittespredningen.

Torres viser til at alle avgjørelser som er tatt av den kanariske regjeringen i covid-sammenheng, er basert på rapporter fra Kanariøyenes tekniske, vitenskapelige, og epidemiologiske tjenester.

Han er kritisk til at tiltakene skal styres kun av juridiske prinsipper, og ikke fra et  helse-, økonomi- og sosialperspektiv.

Domstolene har overtatt styringen av smittevernet fra den kanariske regjeringen, skriver redaktøren i avisen Canaria Ahora, Carlos Sosa, i en krass kommentar i dag.

Han hevder at den kanariske regjeringen nå må lage helt nye regler, men disse vil også bli vurdert på rent juridisk grunnlag av TSJC, og risikerer å bli annullert.

Godkjente én av reglene

Kanariøyenes ønske om å fortsette begrensningene på hvor mange personer som kan samles, ble imidlertid godkjent av TSJC i dag:

Ti personer for øyer på nivå 1, seks på nivå 2, og fire på nivå 3 og 4. For nivå 4 innebærer det en økning fra to til fire personer.

Begrensningene gjelder både inne og ute, også i  private rom, men ikke for mennesker som bor sammen.

Dette trår i kraft 1. august.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene