Dom torpederer store hotellplaner sør på Gran Canaria

En domstol i Las Palmas på Gran Canaria har satt en stopper for storslåtte planer om hotellbygging i Maspalomas-området sør på Gran Canaria.

Dommeren ga saksøker medhold. Foto: Pixabay

Det planlagte hotellanlegget skulle ha kapasitet for 4800 gjester og en egen golfbane.

Dommen slår fast at  San Bartolomé de Tirajana kommune feilaktig omregulerte en to og en halv millioner kvadratmeter stor tomt, hvor komplekset skulle bygges.

Det er greven av Vega Grandes familie som står bak det planlagte prosjektet, og som eier tomten.

Selskapet Inversur og den kanariske hotellgruppen Lopesan gikk til sak for å stoppe prosjektet, og har nå vunnet i retten.

Tomten, som ligger i Tarajalillo-området mellom motorvei GC-1 og kystvei GC-500, ble omregulert fra vanlig rustikk mark som ikke kan bygges ut, til utviklingsmark.

Kommunestyret gjorde vedtaket da det ble styrt av høyrepartiet Partido Popular, som senere ble erstattet av det sosialdemokratiske partiet PSOE.

Kommunestyret støttet seg på en kontroversiell, ny reguleringslov for Kanariøyene fra 2017 da vedtaket ble gjort. Loven inneholdt en overgangsordning på ett år for regulering av tomter som kommunen utnyttet.

Dommeren viser i sin avgjørelse, som er publisert i en offisiell bulleteng, til at kommunen gjorde en forfordeling, og forvekslet en midlertidig bestemmelse i tomteloven med en slags carte blanche for å kunne omklassifisere marken, og dermed gjøre turistprosjektet mulig.

Lopesan argumenterte i retten med at det finnes regulerte områder i kommunen for over 17 000 turistsenger fra før, mer enn nok til å dekke fremtidige behov.

Dommen i Las Palmas er foreløpig ikke rettskraftig, og kan bli anket inn for provinsdomstolene.