Dobbelt så mange båtflyktninger har druknet i år som i fjor

1146 flyktninger og andre migranter som har forsøkt å reise til Europa sjøveien de seks første månedene i år, har omkommet. Tallet inkluderer ikke de mange savnede.

Redningsvester er ikke nok for en lang tur i en dårlig båt. Foto: Fra IOMs rapport

Det er over dobbelt så mange som i første halvår i fjor, da det var 513 som druknet, ifølge en rapport fra den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, IOM, som ble publisert onsdag.

Hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras rapporterte tidligere denne uken at over 2000 har omkommet. Dette tallet inkluderer de som er savnet og derfor ikke er bekreftet døde.

Antallet migranter som har forsøkt å krysse Middelhavet til Europa, har økt med 58 prosent i år fra i fjor, viser rapporten fra IOM.

Overfarter til Kanariøyene er mer enn doblet.

Dødsfall i år

250 av IOMs bekreftede dødsfallene i år inntraff på Atlanterhavsruten til Kanariøyene, over dobbelt så mange som i fjor (124).

IOM viser imidlertid til at dette kan være et for lavt antall i og med at det er rapportert om svært mange savnede båter med hundrevis av passasjerer.

Caminando Fronteras opplyser at 42 båter forsvant på havet i perioden fra januar til juni, og anser at alle passasjerene har omkommet.

Disse dødsfallene er svært vanskelig å verifisere, understrekes det.

Cirka 7000 flyktninger og andre migranter ankom Kanariøyene i småbåter i årets seks første måneder, over dobbelt så mange som i fjor.

896 av bekreftede dødsfallene i år, har  skjedd på Middelhavsruten.  409 var menn, 104 var kvinner, og 50 var barn.

Mange hindret i å migrere

Rapporten viser også til at over 31 500 mennesker ble hindret fra å migrere, eller reddet på havet av Nord-Afrikanske myndigheter i årets seks første måneder.

I fjor var antallet i overkant av 21 000.

15 300 mennesker ble returnert til Libya, nesten tre ganger så mange som i fjor.

Disse risikerer å bli arrestert og torturert.

Ber om bedre tiltak

IOMs generaldirektør, António Vitorino, oppfordrer statene som er berørt av migrantstrømmen til å ta umiddelbare, beskyttende grep for å redusere tap av liv på migrasjonsrutene til Europa.

Han ber også om økt lete- og redningsinnsats, og om at internasjonale forpliktelser overholdes.

Etablering av trygge migrasjonsruter er viktig, understreker han.

Flere nye dødsfall har inntruffet i juli.

Natt til i dag, lørdag, ankom en småbåt Gran Canaria fra Afrika med 19 passasjerer. Én av passasjerene var døde ved ankomsten, skriver nødsentralen i en Twitter-melding.

Temaside om migrasjon

Tags