Defekte ansiktsmasker tatt i bruk på sykehus

CORONA-VIRUSET: Cirka 30 000 defekte ansiktsmasker er tatt i bruk på flere sykehus på Kanariøyene og i andre spanske regioner. Nå corona-testes alle som kan ha brukt maskene.

Ilutstrasjonsfoto: Pixabay

På Kanariøyene er det en forsendelse med 13 000 masker fra en bestemt produsent som ikke holder mål, ifølge en pressemelding fra helsedepartementet på Kanariøyene.

3000 av disse har blitt tatt i bruk, resten ligger på lager på sykehusene.

Maskene er kjøpt inn og distribuert til de spanske regionene av helsedepartementet i Spania.

Feilen ble oppdaget på fredag, og det er satt i gang corona-testing av alle helsearbeidere ved sykehusene hvor maskene er tatt i bruk.

En testplan for alle helsearbeidere på øygruppen var allerede satt ut i livet, men nå blir de som kan ha brukt de nevnte maskene prioritert.

Det skal være levert 275 000 masker  til det spanske helsevesenet i en forsendelsen som inneholdt defekte masker fra et bestemt produksjonsparti. Det er foreløpig ukjent hvor mange som er defekte.

Maskene ble distribuert til sykehus i Spania i påsken, og var i bruk i ti dager før feilen ble oppdaget. De er produsert av den kinesiske produsenten Gerry Galaxy, opplyser helsedepartementet.

Mangel på smittevern har vært et problem for helsearbeidere i Spania, og i en ny rapport slås det fast at dette har ført til at arbeidere har blitt smittet.

Cirka 15 prosent av de over 200 000 smittetilfellene i Spania er helsearbeidere. På Kanariøyene er nærmere en av fire smittede helsearbeidere.

70 leger har dødd av corona-smitte i Spania.