Hvor mange turister kan Kanariøyene tåle?

KOMMENTAR: Hvis Kanariøyene var et eget land, ville det vært på femteplass i Europa av landene med flest turister etter Storbritannia, Italia, Spania og Frankrike. Og det med bare 2,1 millioner innbyggere. Hvor mange flere turister tåler øygruppen?

Det er til tider svært folksomt på kanariske strender. Foto: Hugo Ryvik

Fem av de ti områdene i Europa med flest turister ligger i Spania. I rangert rekkefølge ligger disse på Kanariøyene og Balearene, og i Cataluna, Andalucía og Valencia, skriver avisen El Pais, som har hentet tallene fra Eurostat.

Turismemisnøyen truer

Misnøye og aksjoner mot turisme i andre spanske regioner har aktualisert spørsmålet om hvor mange turister Kanariøyene kan takle før det skaper problemer for infrastrukturen, sameksistensen med innbyggerne, bevaring av natur, kulturarv og egenart, og tilgangen på faste boliger til akseptable priser for innbyggerne.

I fjor ble det satt rekord med cirka 15 millioner turister på Kanariøyene. I år ligger det an til å bli nærmere 16 millioner.

Turisttak og bøter på Balearene

På Balearene er det innført et tak på antall turistsenger, og planen er å redusere antallet med 120.000 til cirka 500.000 - hvilket er omtrent det antallet som fins på Kanariøyene i dag.

Det er også innført høye bøter for ulovlig utleie av ferieboliger, og enda høyere bøter for profesjonelle formidlere av ulovlige utleieboliger.

Balearenes tiltak kan komme til å danne mal for andre turisttette områder i Spania, ifølge turismeeksperter.

Kanariøyene er ikke som Balearene

Det er imidlertid noen forskjeller mellom Balearene og Kanariøyene som gjør at det skal mer til før turismemotstanden gror seg like sterk på Kanariøyene som på Balearene:

  • Balearene består av færre øyer (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera og Cabrera), og har et mindre areal (4.992 kvm) enn Kanariøyene (7.492 kvm).
  • Balearene har bare halvparten så mange innbyggere (cirka 1,1 millioner).
  • På Balearene er det enormt turistpress om sommeren og andre typiske friperioder, på Kanariøyene er turistpresset ganske jevnt fordelt gjennom hele året.
  • Masseturismen på Kanariøyene foregår stort sett på områder som er spesielt bygd for og regulert til turisme, slik at det er liten sameksistens med fastboende. Disse områdene utgjør på Gran Canaria bare tre prosent av øyas areal og ligger langs kysten sør på øya.

Disse turiststedene har flest turister per innbygger

De turistområdene i Spania som har flest overnattende turister per innbygger er Pájara på Fuerteventura og Sant Llorenç des Cardassar på Mallorca.

Der er det henholdsvis 1,2 og 1,4 turistovernattinger i gjennomsnitt per dag gjennom året for hver innbygger.

Yaiza ligger som nummer tre med 0,8. Deretter følger San Bartolome de Tirajana, Mogan og Adeje på Kanariøyene og Capdepera på Balearene med 0,6, sammen med to steder på fastlandet.

16,9 millioner overnattinger sør på Gran Canaria

Madrid og Barcelona har det største antallet turistovernattinger med henholdsvis 18 og 20 millioner. Deretter følger San Bartolome de Tirajana, Gran Canarias største turistområde, hvor blant annet Playa del Inglés og Maspalomas ligger.

Nummer fire er Adeje på Tenerife og nummer fem Benidorm ved Middelhavet.

San Bartolome de Tirajana hadde 12,7 millioner hotellovernattinger i 2016. Hvis vi legger til Mogan, hvor det var 4,2 millioner, er sørsiden av Gran Canaria oppe i 16,9 millioner.

Adeje hadde 10,3 millioner, Pajara, også på Kanariøyene, ligger på sjetteplass på topplisten med på 8,8 millioner.

Andre kanariske steder som er inne på topplisten er Arona på niende med 6,1 millioner, Yaiza på 14. med 4,7, Mogán på plassen bak med 4,2, Puerto Cruz på 16. med 4,1 og Tías på 20. med 3,3 millioner overnattinger

For utenlandske turister er Kanariøyene og Balearene dominerende. Der er cirka åtte av ti turister utlendinger.

Fulle hoteller og sprengt infrastruktur

Svaret på spørsmålet om hvor mange turister Kanariøyene tåler er vanskelig å komme frem til.

Slik det ser ut i dag, med nesten fulle hoteller gjennom store deler av året og vannforsyning og avløpsanlegg som noen steder er på grensen av sin kapasitet, er det likevel noe som står klart:

Hvis veksten i antallet turister skal fortsette, må infrastrukturen forbedres og det må bli flere overnattingsplasser.

Infrastrukturen omfatter også offentlig transport, veier, parkeringsplasser, strender, serviceanlegg, helsetjenester osv. som må settes i stand til å håndtere flere turister. Dertil kommer økt slitasje på bevaringsbar natur og kulturarv som er tilgjengelig for publikum.

Avgjørende for økonomi og sysselsetting

Opposisjonspartiet Nueva Canarias har uttrykt stor skepsis til at veksten i antallet turister skal fortsette fritt, og går inn for å sette en grense på antallet og heller satse på kvalitet og mer penger fra hver turist.

Turismen har enorm betydning for sysselsettingen og økonomien på Kanariøyene. 37 prosent av sysselsettingen er i turismesektoren, ifølge turismeundersøkelsen Exceltur. 139.980 personer jobbet i hotell- og restaurantbransjen i juni i år.

Turismens andel av brutto nasjonalprodukt er over 32 prosent, nesten en tredel av totalen.

Hvis en arbeidsledighet på 24,3 prosent også tas med i vurderingen, er det en svært vanskelig politisk avgjørelse å innføre turismebegrensinger som gjør at ansettelsesveksten trolig ikke fortsetter, men på et eller annet tidspunkt er det nødvendig å si stopp.