Ny superkabel for bredbånd er i gang

Vodafone begynte i går å sende data gjennom en ny undersjøisk kabel for data og telekommunikasjon mellom Kanariøyene og Portugal.

Telekommunikasjon_fiberkabel

Dette kartet gir en oversikt over undersjøiske kommunikasjonskabler. WACS er den brede, lilla streken, og den med høyest kommunikasjonskapasitet ved siden av ACE.

Det er den delen av kabelsystemet Wacs (West African Cable System) som går mellom Kanariøyene og Portugal som nå er i gang, noe som vil bidra til å øke bredbandskonkurransen på øygruppen.

Strekningen mellom Sør-Afrika og Gran Canaria ble satt i drift 11. mai i år.

I land på Tenerife

Hovedknutepunktet for kabelen på Kanariøyene ligger nord på Tenerife, mens det på Gran Canaria er plassert i Telde.

Fra Portugal går Wacs videre nordover til England. Det er ventet at den siste strekningen skal være i full drift mot utgangen av 2012.

Sørover fra Kanariøyene er kabelen strukket via Cape Verde og innom flere punkter langs sørvestkysten av Afrika, med endestasjon i Sør-Afrika.

14 000 kilometer

Den totale lengden på undervannskabelen er drøyt 14 000 kilometer.

Kabelen har en kommunikasjonskapasitet på 5,12 terabit per sekund, noe som skal være nok til å betjene 100 millioner kunder.

Vodafone er den spanske partneren i et konsortium som står bak utbyggingen av Wacs. Vodafone har over 30 prosent av markedet på Kanariøyene, og er nest størst etter Movistar.

Wacs koster 650 millioner euro. Vodafone sin andel av kostnadene er 79 millioner euro.

Enda en kabel kommer

Ace (Africa Coast to Europe) er en annen undersjøisk fiberkabel som er utbygging fra Afrika via Kanariøyene til Europa. Denne har også planlagt oppstart i år.

Bak Ace kabelen står et annet leverandørkonsortium enn WAC. Den får sitt endepunkt i Frankrike i nord og blir 17 000 kilometer lang. Ace får samme kapasitet som Wacs, 5,12 terabit per sekund.

Med disse to kabelsystemene på plass, bør det bli skikkelig fart på bredbånd og telekommunikasjonen på Kanariøyene.

1. mars i år ble en tredje undersjøisk fiberoptisk kabel, Canalink, satt i drift mellom Kanariøyene og Cadiz på det spanske fastlandet.

Tags