Covid-vaksinerte slipper karantenehotell i Norge - gjelder kun norsk vaksinering

CORONA-KRISEN: Folk som er vaksinert i det norske helsesystemet mot covid-19, slipper hotellkarantene når de reiser inn i Norge fra i morgen, 3. juni.

Det er ikke alle vaksinebevis som godtas i Norge. Foto: karsten

Dette er en midlertidig ordning som skal gjelde frem til en covid-sertifisering med QR-kode kommer på plass innen 11. juni, sa helseminister Bent Høie på en pressekonferanse i dag.

Det blir omtalt som "grønt vaksinesertifikat".

Digital dokumentasjon som er hentet via Helsenorges nettsider må i mellomtiden vises frem til politiet ved ankomst i Norge. 

Det nye for nordmenn som ferierer på Kanariøyene, er at fra klokken 12 i morgen slipper de hotellkarantene når de kommer tilbake fra ferien, forutsatt at digital dokumentasjon på at de er vaksinert i Norge kan fremlegges.

Ordningen gjelder også de som har fått én vaksinedose for minst tre uker siden.

Folk må fortsatt i karantene, men kan holde seg hjemme i edet for å bo på karantenehotell.

Også de som har antistoffer i blodet etter å ha hatt covid-19 i løpet av de siste seks månedene, slipper hotellkarantene.

Folk som er vaksinert i andre land, må fortsatt belage seg på hotellkarantene når de kommer til Norge.

1. juli kommer trolig en fellesordning med covid-pass for EU og EØS-land, men hver enkelt nasjon må likevel utvikle sine egne pass innenfor EUs rammeverk.

Det er komplisert å ta inn ande lands sertifiseringer i det norske systemet, slik at det kan ta lang tid før det kommer på plass, uttalte Bent Høie på pressekonferansen. 

Spanias statsminister kunngjorde nylig at Spania har kommet langt med å forberede et covid-pass.

Før det implementeres, skal landet delta i en europeisk test i juni.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene