Virusfrykt får spanjoler til å flytte til utkantstrøk

Corona-krisen: Frykten for nye perioder med portforbud på grunn av virusepidemier, får flere spanjoler til søke større boliger i mindre tettbebodde utkantstrøk.

Mer plass til å røre seg hjemme har stor betydning for mange under eventuelle nye portforbud, og boliger utenfor byer er mer etterspurt. Foto: Canariajournalen

Da Spania etablerte nasjonal alarmtilstand i midten av mars, ble en 99 dager lang periode fra 15. mars til 21. juni med strengt portforbud gjennomført.

Utenom høyst nødvendige jobb-, helse- og innkjøpsturer,  var det kun lov å gå ut en time per dag en gang om dagen, og maksimalt en kilometer fra boligen.

Myndighetene la også opp til at folk skulle jobbe hjemmefra så sant det var mulig.

Frykter nye portforbud

Dette ble en stor belastning for tettboende spanjoler i trange leiligheter.

Nå er smittebølge nummer to i gang, og det er så stor smittespredning at mange frykter at et nytt portforbud kan bli innført.

Utslaget på boligmarkedet er tydelig:

Langt flere spanjoler søker nå større boliger med uteplass utenfor byene, viser statistikk fra eiendomsmeglere.

Stor økning i søk

Økningen var på 17 prosent ved utgangen av juli for folk som bor i store byer som Madrid, Barcalona og Valencia, uttaler direktøren for eiendomsmegleren Don Piso, Emiliano Bermúdez, i en artikkel i avisen El Pais.

Ifølge ham, søker folk også i langt større grad etter boliger med balkong eller tilgang til fellesområder som gjør at de får større plass og mer bevegelsesfrihet.

Boligboom i utkantstrøk

Anaïs López, kommunikasjonsdirektør for eiendomsportalen Fotocasa, sier til El Pais at det er en boom for rurale eiendommer nå.

Hun peker på at søk etter bolig på landet har økt 46 prosent, og etter bolig med balkong  med 40 prosent. Søk etter eneboliger har økt 36 prosent, og søk etter leiligheter har falt 14 prosent.

Trenden gjør seg gjeldende både for kjøp og leie av bolig.

Muligheten for å fjernarbeide hjemmefra er langt større i dag, og forsterker trenden, påpekes det.

Ønsker mer plass for barna

Betydningen av å ha butikker og spisesteder i nærheten er mindre viktig i forhold til å ha plass hvor barna kan boltre seg, sier direktøren for eiendomsmegleren Pisos.com, Ferran Font, til avisen.

Under og etter portforbudet, følte 60 prosent av spanjolene at at hjemmet manglet noe, viser han til. 35 prosent følte de manglet en balkong, og 20 prosent at de manglet en hage.

Andelen søk på boliger i provinshovedsteder falt angivelig fra  44 prosent i januar til 38 prosent under portforbudet på boligplattformen Idealista.es.

Etter portforbudet, steg det til 40.4 prosent.

Over 80 prosent søker etter bolig med balkong nå, og det er langt større interesse for boliger med hage eller en tomt i pendlerbeltene utenfor byer, sier Lola Alcover, generalsekretær for COAP, en forening for eiendomsmeglere, til El Pais.