Nye reiseråd i Norge – ikke gode nok data for å åpne for Spania-reiser ennå

CORONA-VIRUSET: Den norske regjeringen åpner for reiser til og fra Schengen- og EØS-land fra 15. juli, men Spania avklares ikke før 10. juli på grunn av at smittedataene ikke er tilstrekkelige.

Puerto de Mogan, en av nordmennenes favoritter på Gran Canaria. Foto: Canariajournalen

Innreisekarantenen fjernes fra land i Schengen der smittekriterier satt av Folkehelseinstituttet innfris, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i dag der nye reiserådene ble lagt frem.

Helseminister Bent Høie føyde til at Spania er grått område, og vil bli avklart 10. juli.

Portugal ville, ut ifra dagens situasjon, bli merket med rødt, dit vil det fortsatt bli frarådet å reise.

Tyskland ville ut ifra dagens situasjon bli merket grønt, og karantenekravet ville fjernes.

Dette vil si at det ikke lenger vil ble frarådet å reise til og fra flere land i Europa fra 15. juli. Hvilke land det  blir, får vi først oversikt over 10. juli.

Folkehelseinstituttet har laget en liste med kriterier som må innfris for at karantenekravet skal oppheves

Høie understreker at evalueringer vil bli gjort hver 14. dag, og at karantenekrav kan gjeninnføres på kort varsel hvis Folkehelseinstituttets krav ikke lenger innfris i de enkelte land.

Kriteriene for å åpne for land i Europa utenom Norden er blant annet antallet smittetilfeller de siste dagene per 100 000 innbyggere, hvor mange som er innlagt til intensivbehandling, hvor mange som testes for covid-19. smittesporing og smitteoppfølging, samt en helhetsvurdering.

Folkehelseinstituttet skal komme med kart over godkjente land 10. juli, og denne skal oppdateres hver 14. dag.

Godkjente land merkes med grønt, ikke godkjente med rødt.

Forrige gang reiserådene ble endret, ble det åpnet for reiser i Norden, men reiser til alle andre land ble fortsatt frarådet frem til 20. august. Gotland innfrir ikke lenger kriteriene, og karantene ved innreise til Norge derfra gjeninnføres.

Sverige åpner for utenlandsreiser til flere land i Europa 1. juli, deriblant Spania, og Danmark 27. juni til utvalgte land, deriblant Spania.