Skal du snart reise til Spania og er i tvil om innreisereglene? Her er en oversikt fra ambassaden

Oppdatert med rettelse fra ambassaden klokken 11:15 -18.februar.Pressemelding: Vinter- og påskeferien står snart for dør og mange nordmenn planlegger å legge ferien sin til Spania. 

Foto: AaronAmat

Av: Pressemelding redaksjonen@canariajournalen.no

Med mye smitte i Norge er det mange som er i tvil om de kan reise, og da spesielt om man nylig har testet positivt.

Her følger en oversikt over innreisereglene:

1) Alle reisende inn til Spania må enten presentere

  • Negativ koronatest (PCR-test ikke eldre enn 72 timer,  eventuelt antigen hurtigtest ikke eldre enn 24 timer.)
  • Vaksinesertifikat som viser at du har blitt fullvaksinert senest 14 dager før avreise. 
  • Sertifikat på gjennomgått Covid-19 sykdom. Sertifikatet er gyldig 11 dager etter første positive NAAT- test (PCR, TMA, LAMP o.l.) og 180 dager frem i tid regnet fra testtidspunktet. 

Barn under 12 år er unntatt fra disse reglene og trenger ikke å vise frem noen form for sertifikat. Barn mellom 12 og 18 år som ikke er fullvaksinert, må likeledes presentere en negativ koronatest ved innreise. 

2) Før innreise til Spania er det obligatorisk å fylle ut et elektronisk helseskjema 48 timer før avreise. Skjema og informasjon finner du her.

3) Du kan ikke reise inn til Spania om du har symptomer på Covid-19, det være feber, hoste og pustevansker. Har du symptomer nå eller har startet  med symptomer de siste syv dagene, kan du ikke reise. Har du slått ut positivt på test de siste syv dagene, kan du altså ikke reise. Etter disse 7 dagene står man fritt til å reise, hvis man i følge norske smittevernregler har avsluttet karanteneperioden. (*)

4) De smittede reisende som har et gyldig vaksinesertifikat, trenger ikke i tillegg et bevis på at de er friskmeldt fra Covid-19 da vaksinesertifikatet kan brukes ved innreise.  

Vi håper disse retningslinjene kan være til hjelp og ønsker deg og dine en riktig fin tur til Spania! 

(*) Hvis du har testet positivt på en koronatest, bør du holde deg hjemme i 4 døgn og har vært feberfri i 24 timer. Det er ikke nødvendig å avlegge negativ test i etterkant.

Lenker

Koronasertifikat:

Fra og med 1. februar 2022  endret EU reglene for hva som regnes som gyldig koronasertifikat (inkludert Spania):

Har det gått mer enn 270 dager siden du ble grunnvaksinert?

Frem til 31. januar var det tilstrekkelig å være grunnvaksinert med for eksempel to vaksinedoser for at koronasertifikatet skulle aksepteres ved kontroll uansett hvor lang tid som hadde gått siden siste vaksinasjon.

EU har besluttet at du fra 1. februar må ha registrert at du har tatt oppfriskningsdose hvis det er gått mer enn 270 dager siden du ble grunnvaksinert.

Derfor, har det gått mer enn 270 dager siden du fikk siste dose i grunnvaksinasjonen din, må du ved reise til enkelte land dokumentere oppfriskningsdose i koronasertifikatet ditt.

Med mindre du nylig har hatt covid-19, da gjelder følende regler:

Hvis du har gjennomgått covid-19 siste 180 dager, slipper du dokumentere oppfriskningsdose

Har du gjennomgått covid-19 etter grunnvaksinasjon vil koronasertifikatet være gyldig i de fleste land i 180 dager (rundt et halvt år). Kilde: FHI

Smittevernregler i de forskjellige regionene i Spania er ikke med i denne oversikten. red.anm.

Regler for Kanariøyene finner du her