Stor usikkerhet om covid-sertifikat i serveringsbransjen på Kanariøyene

Corona-krisen: Restaurant- og hotelleierforeningene på Kanariøyene er positive til den frivillige ordningen med corona-sertifikat. Det er imidlertid stor usikkerhet om hvordan det skal håndteres.

CORONA-KRISEN: Ikke alle serveringssteder ønsker å bruke ordningen med covid-pass. Foto: DmStockProduction

Ordningen trådte i kraft fredag 10. desember.

Serveringssteder som velger å be gjestene om corona-sertifikat som viser at de er fullvaksinert, immunisert etter å ha hatt covid-19, eller har testet negativt, får noen fordeler:

Flere gjester kan tas imot, og åpningstiden kan utvides.

Kan støte bort gjester

Problemstillingen er hvorvidt det å kreve corona-sertifikat får gjester til å reagere negativt, i den grad at de taper kunder og får negative omtaler.

Det er også usikkerhet i bransjen om hvorvidt de kan bortvise gjester som nekter å vise sertifikat, og frykt for at gjestene kan gå til anmeldelse.

Mange serveringssteder vurderer å la være å kreve corona-sertifikat, går det frem av artikler i avisen Canarias 7. Noen har allerede bestemt seg for å la være.

Høyaktuelt fra 15. desember

En del spisesteder begynte å kreve covid-sertifikat fra gjestene fra 10. desember, og det skal i det store og hele ha vært problemfritt, uttaler en representant for hotell- og restauranteierforeningen FEHT til Canarias 7.

Andre venter og ser hva som skjer før de bestemmer seg. Dette er også tilbakemeldingen Canariajournalen har fått fra restaurant,- og bareiere vi har kontaktet.

Problemstillingen blir høyaktuell fra 15. desember, når nye regulativer for åpningstider og det maksimale antallet gjester serveringsstedene kan ta imot trer i kraft.

Dette varierer med hvilket risikonivå for covid-19 de ulike Kanariøyene er på. Det fins fire nivåer, og slik blir regulativet:

Nivå 1

  • Stengetid senest 04.00.
  • Maksimalt 100 prosent av gjestekapasiteten utendørs, og 75 prosent innendørs.
  • Bedrifter på de øyene som befinner seg på nivå 1, og innfører ordningen med covid-sertifikat, får ingen begrensninger på åpningstidene fra regjeringen på Kanariøyene.
  • De kan også ha fullt hus både utendørs og innendørs. 

Nivå 2

  • Stengetid senest 03.00.
  • Maksimalt 75 prosent av gjestekapasiteten utendørs, og  50 prosent innendørs.
  • Med covid-sertifikat, gjelder begrensningene som er satt for nivå 1

Nivå 3

  • Stengetid senest 02.00.
  • Maksimalt 50 prosent av gjestekapasiteten utendørs, og  33 prosentinnendørs.
  • Med covid-sertifikat, gjelder begrensningene som er satt for nivå 2.

Nivå 4

  • Stengetid senest 01.00.
  • Maksimalt 33 prosent av gjestekapasiteten utendørs, og  25 prosent innendørs.
  • Med covid-sertifikat, gjelder begrensningene som er satt for nivå 3.

Det fremgår av oversikten at serveringssteder på kanariøyer som befinner seg på risikonivå 2-4, kan tjene 1 time åpningstid på å kreve corona-sertifikat, og øke antallet gjester med opptil 25 prosentpoeng.

Spørsmålet er om denne gevinsten er større enn ulempene med å kreve sertifikat.

En annen ting som spiller inn, er det faktum at det trolig kommer langt færre utenlandske turister enn ventet i juleperioden.

Dette på grunn av stor smitteøkning og tilstramning av karantene- og testkrav i flere land.

Dette vil gjøre det vanskeligere å fylle spisestedene med gjester, og dermed redusere behovet for å kreve covid-sertifikat for å få ta imot flere gjester.

Fra og med i morgen, mandag, er Gran Canaria og Tenerife på risikonivå 2. Fuerteventura er på nivå 3, og de andre Kanariøyene på nivå 1.

Nivåvurderingen blir gjort ukentlig.

Ber om avklaring

Hotell- og turismeforeningen FEHT har bedt den kanariske regjeringen om et møte for å avklare i detalj hvordan covid-sertifikat skal håndteres av serveringsstedene innen 15. desember.

I serveringsbransjen er de også usikkerhet om hva arbeidsgiverne skal gjøre med ansatte som nekter å vaksinere seg.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene