ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 22. NOVEMBER 2020 - SIST ENDRET 01. MAI 2022
Testdokumentet må være på spansk eller engelsk, og testen må være av PCR-typen, tatt innen 72 timer før ankomsten. Illustrasjon: Pixabay.

Nå må du ha negativ PCR-test for covid-19 for å reise til Kanariøyene

I morgen, mandag 23. november, trer Spanias krav om negativ PCR-test for covid-19 på alle landets lufthavner og båthavner samt andre grensepunkter i kraft, inkludert Kanariøyene. Antigen-test godtas ikke.

ANNONSE

Det har i skrivende stund ikke kommet noen informasjon fra noen myndigheter som tyder på at antigen-tester vil bli godtatt også, heller ikke som unntak for Kanariøyene.

Den kanariske regjeringen forsøker hardnakket å få godkjenning for antigen-tester også.

Kravet om PCR-test gjelder alle som ankommer fra land med stort smittetrykk. Definisjonen på dette er over 150 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

65 land

Testkravet gjelder for tiden 65 land, deriblant Norge, Sverige og Danmark. Listen over høyrisikoland, som spanske myndigheter kaller det, skal revideres hver 15. dag.

Reisende som ikke kan dokumentere negativt testresultat, kan ilegges en bot på opptil 6000 euro, ifølge uttalelser fra Spanias utenriksminister,  Arancha González Laya. De må også ta en antigen-test for covid-19 på lufthavnen.

Reisende som kan dokumentere negativt testresultat med PCR-metoden, men viser symptomer på covid-19 ved ankomsten, må ta en ny covid-test av antigen-typen på lufthavnen.

Spansk eller engelsk dokumentasjon

PCR-testen må være tatt tidligst 72 timer før ankomsten, ifølge en ny lov som trer i kraft i Spania mandag. Hvis det ikke er mulig å ta testen innen 72 timer før  ankomsten, og få dokumentasjonen i tide, kan du derfor rett og slett ikke reise til Spania.

Testdokumentet må være på spansk eller engelsk.

Kortvarig kanarisk variant

Kanariøyene gikk litt foran Spania med testkrav:

Regionene innførte 14. november en regional lov der det kreves at negativ covid-prøve legges frem på hoteller og andre overnattingssteder ved ankomsten, og her har både PCR og hurtigtest av typen antigen vært tillatt.

Denne løsningen ble  imidlertid kortvarig, bare ni dager, i og med at den nye, nasjonale loven trer i kraft i morgen.

Den spanske loven overstyrer den kanariske, slik at det kun er PCR-prøver som gjelder, og dette skal sjekkes på luft- og båthavnene. Alle som ankommer må nå vise testdokumentasjon, ikke bare de som skal bo på kommersielle overnattingssteder.

Den regionale, kanariske regjeringen har kunngjort at den lokale loven skal harmoniseres med den nasjonale, men jobber samtidig for at antigen-tester også skal aksepteres. Det har de foreløpig ikke fått aksept for.

I de ni dagene Kanariøyene hadde krav om negativ testresultat, var det over 30 tilfeller av importsmitte av drøyt 900 tilfeller totalt på øygruppen, viser statistikk fra helsedepartementet i Spania.

Reiseselskapene ber om antigen

De pakkereiseselskapene som står for den største turisttrafikken til Spania fra Skandinavia, Storbritannia, Tyskland og Nederland, er ikke glade for at antigen-test er ute av bildet.

Tui, Ving, Apollo, Jet2, Fti med flere, presser på for å få antigen godkjent som testmetode.

Selskapene hevder at det ikke blir noen vintersesong for turisme til Spania hvis ikke antigen, som er raskere og billigere, tillates, skriver den spanske avisen Preferente.

Ny forskning slår imidlertid tvil om metoden gir tilstrekkelig treffsikre resultater, slik det tidligere har vært antatt.

Vil gjøre turismen trygg

Hensikten med testkravet er å få flere turister til Spania til tross for pandemien, gjennom at de skal føle seg trygge på at de ikke blir smittet, og samtidig beskytte folkehelsa i Spania.

Mens kanariske myndigheter vil ha romsligere testkrav, ønsker regjeringen på Balearene at testkravet også skal gjelde de som reiser fra det spanske fastlandet.

Klar til testsjekking

Lufthavnoperatøren Aena har de siste dagen klargjort lufthavnene for at prøvesvarene skal kunne sjekkes der. Fra før utføres sjekk av en egenerklæring for helse som alle må fylle ut på forhånd,(den gjelder fortsatt), og det blir gjort en rask visuell sjekk og temperaturmåling av reisende som ankommer.

De spanske flyselskapene Iberia og Vueling kunngjorde denne uken at de tilbyr PCR- eller antigen-tester med avslag i prisen for reisende som skal fly fra Spania til andre land, alt ettersom hva som kreves av testtype i det landet man reiser til.

Les også

Kanariøyene forhandler om klarsignal for antigen-tester for turister

Kanariøyene har en høy andel importert corona-smitte

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER