Hotell- og restaurantindustrien går til massesøksmål mot stat og regioner for corona-kompensasjon

En plattform for spansk hotell- og restaurantindustri forbereder 50 søksmål mot staten og autonome regioner for kompensering av tap de er påført under pandemien.

Mange sliter med økonomien i corona-tid. Foto:sudnitaskaya

Dette vil bli de første søksmålene der det kreves slik kompensasjon i Spania, skriver nyhetsbyrået Efe.

Det skal være snakk om krav på 62 millioner euro til sammen, og det kan bli enda mer etter hvert som nye krav legges til.

Plattformen som står bak massesøksmålene heter La Hostelería de Todos .

De har engasjert advokatfirmaet Cremades & Calvo-Sotelo.

Over 1000 bedrifter

Det første søksmålet skal presenteres for departementet for industri, handel og turisme 11. februar, og de andre skal presenteres ukentlig frem til 14. mars.

Over 1000 restauranter og hoteller er med på søksmålet.

Det påpekes at hotell- og restaurantindustrien er påført skade som følge av myndighetenes corona-restriksjoner som har ført til stenging av 100 000 bedrifter og tap av én million arbeidsplasser.

Hardt rammet

Talspersoner for plattformen hevder de har rett på kompensasjon for tapene de er påført fordi de har måttet stenge, og peker på at de ikke er skyld i pandemien.

Støtteordninger finnes

Spanske firma er ikke helt uten corona-støtte. Staten har blant annet en egen permitteringsordning og store lånepakker.

En lov som forlenger permitteringsordningen ERTE frem til 31. mai i Spania, ble vedtatt sent i januar.

Denne ordningen innebærer at staten betaler permitteringslønn til de ansatte i selskap, så sant de innfrir kravene til ERTE.

Det er forskjellige typer ERTE basert på økonomiske tekniske, organisatoriske og produksjonsmessige årsaker og gjenoppbygging.

Selskap får dekket forskjellig prosentandel fra 70  til 100 prosent ut ifra om de har under eller over 50 ansatte, og ut ifra hvilken type ERTE det dreier seg om.

Selskap må forplikte seg til å opprettholde arbeidsplassene i minst seks måneder. Overtidsarbeid og utkontraktering av aktiviteter er ikke tillatt. 

Kanariøyene har egen direktestøtte

Den regionale regjeringen på Kanariøyene har lansert en egen pakke i tillegg til den statlige, med direkte støtte til små og mellomstore bedrifter samt enkeltpersonforetak i hotell- og restaurantnæringen.

Pakken omfatter blant annet skattereduksjoner for bedrifter som er hardest rammet av corona-krisen, og skal tre i kraft i første kvartal av 2021.

Næringen har i flere uker bedt om hjelp så snart som mulig til bedriftseierne for å unngå at bedrifter legges ned.

Kanariøyene har 7,6 millioner euro i 2021-budsjettet som er øremerket en redningsplan for små og mellomstore bedrifter og enkelpersonforetak som er hardt rammet av krisen.

Denne potten kan bli utvidet hvis det er nødvendig, har representanter for regjeringen lekket ut til pressen.

Regionsregjeringen garanterer finansieringen av denne redningsplanen.

Kanariøyenes visepresident og finansminister, Roman Rodríguez etterlyser en større forpliktelse fra staten for å gi direkte støtte til hoteller, restauranter og barer ut over permitteringsordningen ERTE og lån, som han for øvrig mener er gode tiltak.

Den kanariske regjeringen vil gi bedriftene støtte til faste kostnader, samt skatteutsettelser og skattereduksjoner.

Direktestøtte til nattelivssektoren, som ble tvunget til å stenge, ble lansert av den regionale regjeringen sent i 2020.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres innvilget støtte på 871 950 euro som cirka 50 virksomheter kunne få del av.