Antallet friskmeldte covid-19-pasienter har passert 1600

CORONA-VIRUSET: 1610 mennesker har blitt friske fra covid-19 på Kanariøyene siden det første smittetilfellet ble registrert. Det er en økning på 38 fra i går.

Vask meg, står det på hånden. Kanariøyene ligger an til å bli blant de første regionene hvor alarmtilstanden oppheves. Foto: Røde Kors

536 aktive smittetilfeller er registrert på Kanariøyene klokken 14 i dag, en nedgang på 32 fra i går.

44 corona-smittede på Kanariøyene er innlagt på sykehus. Det er 1 færre enn i går. 

14 av de 45 innlagte pasientene får intensivbehandling, det samme antallet som i går.

155 mennesker har dødd av covid-19 på Kanariøyene. Det har vært 1 dødsfall det siste døgnet.

2301 tilfeller av covid-19 er registrert på Kanariøyene siden det første ble bekreftet 31. januar. Det er en økning på 7 fra i går.

41 prosent av de smittede har blitt så syke at de har blitt innlagt.

prosent av de smittede har hatt behov for intensivbehandling.

72 dødsfall per million innbyggere er registrert.

7 prosent av de smittede har dødd.

106,85 smittede totalt per 100 000 innbyggere er registrert på Kanariøyene for hele smitteperioden. For den siste toukers-perioden, har smittetallene falt til 2,93 tilfeller per 100 000 innbyggere.

Klikk her for å se siste oppdatering av smittestatus på Grafcans nettsider. 

Det første smittetilfellet ble bekreftet 31. januar, en måned senere var det fortsatt bare sju smittede.

Den største økningen kom fra midten av mars til utgangen av mars. I mars og april er til sammen over 2200 smittetilfeller registrert.

Kanariøyene har færrest corona-smittede og dødsfall i forhold til folketallet av de spanske regionene. De siste fire ukene har R-tallet, det vil si hvor mange andre mennesker en virusinfisert smitter, ligget under 1.

587 helsearbeidere har fått påvist smitte. 

31 000 mennesker er ansatt i helsevesenet på Kanariøyene. 

Over 29 000 prøver er tatt av over 21 000 helsearbeidere per 15.mai.

Smittetilfeller på hver enkelt øy:

Tenerife

1461 smittetilfeller.

Gran Canaria

569 smittetilfeller.

La Palma

95 smittetilfeller

Lanzarote

84 smittetilfeller. 

Fuerteventura

45 smittetilfeller

La Gomera

8 smittetilfeller.

El Hierro

3 smittetilfeller.

Smittestatus i Spania

234 037 mennesker er registrert smittet i Spania siden smitteutbruddet startet, og antallet steg med 295 det siste døgnet..

27 778 dødsfallene er registrert, en økning på 83 det siste døgnet.

Tallene er basert på rapportering kvelden før, som legges frem av helsedepartementet og på Grtafcan, som henter data fra helsedepartementets database.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik i tallene på grunn av justeringer og korrigeringer fra  helsemyndighetene. 

Stort antall tester utført

Over 107 000 PCR-analyser er utført på Kanariøyene frem til 17. mai. Over 87 000 mennesker har blitt testet.

Over 21 000 hurtigtester er i tillegg gjort på Kanariøyene frem til 7. mai.

Over 842 000 hurtigtester er gjort i Spania.

90 000 personer i 36 000 utvalgte spanske hjem tas prøver av i en stor testkampanje som startet 27. april for å få et bedre bilde på mørketallene, og en bedre forståelse for spredning og bekjemping av viruset. 

1,8 prosent av Kanariøyenes befolkning og 5 prosent av Spanias befolkning har vært smittet, viser de første resultatene fra undersøkelsen.

Alarmtilstanden kan vare til 27. juni

Spanias erklæring av nasjonal alarmtilstanden (sivil unntakstilstand) startet 15. mars, og det har vært fire forlengelser, den siste frem til 24. mai.  

Spanias statsminister sa på en pressekonferanse 16. mai at han vil be kongressen om en siste forlengelse med varighet på en måned etter 24. mai frem til 27. juni.

Det legges imidlertid opp til at alarmtilstanden kan heves tidligere i noen regioner, provinser, øyer eller områder som har god kontroll på smitten, ifølge radiostasjonen Cadena SER.

Nedtrappingsplan frem mot juli

4. mai startet en nedtrappingen av corona-restriksjoner i hele Spania, og fra 2. mai fikk befolkningen lov til å bevege seg utendørs i opptil en time en gang per dag innenfor fastsatte tider.

Nedtrappingsplanen har fire faser med varierende fremdrift for ulike provinsen i landet basert på kriterier som må møtes, og skal fullføres sent i juni.

11. mai gikk Kanariøyene og mange andre regioner inn i fase 1, der det blant annet tillates uteservering, åpning av butikker opp til 400 kvadratmeter, og folkeansamlinger opptil ti personer.

15. mai ble det kunngjort at tre kanariøyer får gå til fase 2, og at de fleste regioner i Spania, unntatt Madrid og Barcelona by, går inn i fase 1.

Hvis epidemien er under kontroll i alle provinser når fase 3 er gjennomført i juni, går landet inn i en ny form for normaltilstand med vernetiltak og overvåking av smitte frem til en vaksine, eller effektive medisiner mot covid- 19 foreligger.