Forklarer årsakene til importsmitten

Avisen Canarias Ahora belyser i en artikkel hva som er kildene til import av covid-smitte på Kanariøyene. Her er essensen.

Importsmitte i spanske regioner dag for dag i perioden 17.-30. desember. De gule feltene er Kanariøyene. Illustrasjon: Helsedepartementet

Kanariøyene har flest tilfeller av importsmitte av de spanske regionene i den siste perioden helsedepartementet har rapportert importsmitte for, 24.-30. desember.

En ekspert påpeker over for avisen at dette  er en svært høy andel av importsmitten i Spania.

Likevel utgjør det en liten andel av det totale antallet smittede registrert på Kanariøyene.

Det er rapportert 52 tilfeller, hvilket er 4,7 prosent av det totale antallet på 1170 tilfeller.

Fra 11. mai til 30. desember, er det registrert 878 tilfeller av importsmitte på Kanariøyene.

Det er det høyeste antallet i Spania, like foran Andalucia med 860. Likevel er det få i forhold til det totale smitteantallet.

Tre smittelinjer

Det er tre veier til importsmitte:

Turister som ankommer Kanariøyene.

Reisende bosatt i andre spanske regioner som reiser til Kanariøyene.

Immigranter som ankommer i småbåter.

Kanariøyene tester flere innreisende

Det er ikke bare smitte som kommer med folk fra utlandet som rapporteres, men også fra andre spanske regioner: Fra og med 18. desember må nasjonale reisende også teste seg.

En av årsakene til at Kanariøyene ligger høyt i forhold til andre regioner, er at det er innført testkrav for alle som kommer fra andre spanske regioner. Ikke bare de fra utlandet.

De som reiser innenlands, kan, i motsetning til utlendinger, velge å teste seg ved ankomst, og må holde seg isolert til testresultatet foreligger.  

Dermed stiger de registrerte tallene for importsmitte fordi folk tester positivt etter ankomsten.

Frem til 30. desember, utgjør disse 73 smittetilfeller, skriver avisen.

Spanjoler som kommer fra andre regioner, og tester positivt etter noen dagers opphold, utgjør en vesentlig andel av den registrerte importsmitten, påpeker eksperter overfor Canarias Ahora.

Alle båtmigranter testes

En annen årsak er at alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene fra Afrika i småbåter, blir testet umiddelbart etter ankomst.

I 2020 kom det over 22 000, cirka halvparten av alle som ankom Spania.

Når det testes flere mennesker, blir det også oppdaget flere smittetilfeller.

Flyktningene og immigrantene utgjør imidlertid ikke noen smittefare for andre som bor og oppholder seg på Kanariøyene, i og med at de som tester positivt straks isoleres, understreker kanariske og spanske myndigheter

Importsmitten på Kanariøyene utgjør 19 prosent av all importsmitte i Spania.

Selv om det kommer svært få turister til Kanariøyene nå, blir det ukentlig registrert et lite antall som tester positivt for covid-19, skriver Canarias Ahora, som viser til kilder i helsedepartementet.

I juleukene som avsluttes 6. desember i Spania, er det mange som reiser til Kanariøyene fra fastlandet samtidig. Derfor er det ikke uventet at importsmitten øker, i og med at det er høyt smittetrykk på fastlandet.