Spania stålsetter seg mot kollaps i helsesystemet

Den spanske regjeringen kommer nå til å stanse all kommersiell virksomhet utenom det essensielle. Bakgrunnen er at flere intensivavdelinger er på randen av kollaps.

Smittespredningen må bremses, ellers kan flere intensivavdelinger bli overbelastet. Foto: Spanias helsedepartement

Tiltaket ble vedtatt i et ekstraordinært  ministermøte i dag, søndag, kunngjør arbeids-, økonomi- og sosialdepartementet i en Twitter-melding.

Statsministere Pedro Sanchez varslet på lørdag, etter et møte med vitenskapelige komiteen og den tekniske komiteen for covid-19, at tiltaket kommer. Det skal gjelde i to uker.

Mye peker mot at landet står foran en kritisk uke, ut ifra uttalelser Spanias helseminister kom med i en pressekonferanse i dag, søndag.

Spania tangerer allerede Kina, og er nummer to i Europa etter Italia i antall smittetilfeller. 

Ekspertene er nå enstemmig enige om at intensivavdelingene i seks regioner vil kollapse hvis ikke mobiliteten i landet, det vil si folks bevegelser, reduseres med 85 prosent av det normale, sa helseministeren.

Intensivavdelinger i tre andre regioner skal også være i faresonen hvis smittetilfellene fortsetter å øke.

I dag, søndag satt ministerrådet i et ekstraordinært møte, for å diskutere videre tiltak mot corona-viruset.

Tiltaket gjelder fra mandag 30. mars til 9. april.

De ansatte som ikke får dra på jobb, skal få full lønn av arbeidsgiverne. Timene de er hjemme i stedet for å jobbe, skal arbeidsgiverne få tilbake i arbeidstid innen årsskiftet.

Yrkesgrupper som får fortsette å dra på jobb i det private og offentlige er helsearbeidere, sikkerhetsstyrker, postansatte, ansatte i  telekommunikasjon, ansatte i produksjon og  distribusjon av mat,  farmasøytiske produkter og kjemikalier og andre essensielle områder.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene