Nye hjelpetiltak med sterk, sosial profil er vedtatt

Corona-krisen: Ev ny lov med utvidet hjelpepakke og over 50 punkter med tiltak, ble stemt igjennom i det spanske ministerrådet tirsdag.

Corona-krisen koster staten enorme summer. Foto: Pixabay

Tiltakene er rettet mot private, korttidsansatte, frilansere og småbedrifter.

Den skal gjelde i minst en måned etter at alarmtilstanden i Spania opphører, med unntak av de tiltakene som har spesifikke tidsrammer.

Innholdet ble presentert på en direktesendt pressekonferanse etter ministermøtet.

Pakken inneholder blant annet støtte til husleie, utsettelse av boliglånbetaling, oppsigelsesforbud, tiltak for frilansere og små og mellomstore bedrifter, til midlertidig ansatte, og til hjemmearbeidere.

Leiestøtten skal gi hjelp til 500 000 svakerestilte familier i landet.

Det blir forbudt å kaste ut leietakere i som ikke har boligalternativer, i et tidsrom på minst seks måned etter at alarmtilstanden er avsluttet.

Rentefri mikrokreditt med seks års nedbetalingstid kan gis til mennesker som er i en ekstremt vanskelig situasjon.

Direkte støtte til husleie opptil 900 euro i måneden kan også gis for de som fortsatt  er i en vanskelig situasjon, etter opphøret av alarmtilstanden. Pengene kommer fra et statlig fond,.Det gis også opptil 2000 euro til vedlikehold og forsyninger.

Det er laget en bred definisjon på hva som regnes som mennesker i en sårbar situasjon og hvem som kan gis støtte.

Store boligutleiere og investeringsfond blir pålagt å bære en del av lasset for sårbare leietakere ved å nedskrive 50 prosent av gjelden i tre år. Småutleiere garanteres fulle leieinntekter.

Mennesker som har mistet jobben eller fått redusert inntekt på grunn av corona-krisen, får utsette innbetaling av avdrag og renter på boliglån i opptil tre måneder. Dette må låntakerne søke långiverne om.

Staten garanterer at strøm og vann ikke vil kobles fra på grunn av manglende betaling i perioden det er alarmtilstand.

Frilansere med enkeltpersonforetak samt små og mellomstore bedrifter, slipper å betale trygdeavgift i seks måneder. Dette må de søke om. For gjeld til det offentlige gis betalingsutsettelse til 30. juni.

Frilansere som har måttet stoppe virksomheten, eller fått inntektene vesentlig redusert på grunn av corona-krisen, kan også få tre måneders betalingsutsettelse på lån.

Midlertidig ansatte som får kontrakten avsluttet i perioden det er alarmtilstand, får 440 euro i støtte.

Regjeringen håper å få ferdig en revitaliseringsplan for tiden etter krisen snart, og antyder at en progressiv overgang til normaltilstand trolig kan starte etter påsken.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene