Ni av ti corona-tilfeller er uregistrerte

Det spanske helsedepartementet anslår at minst 90 prosent av covid-19-smittede ikke er testet og registrert.

Massetesting for Covid-19 skal gjennomføres i Spania. Ill: Pixabay

Nå skal Spania i gang med massetesting av 30 000 familier for å få et mer korrekt bilde av smittesituasjonen.

Det offisielle antallet som har blitt smittet er nå 146 690 personer. Hvis dette bare er under en tidel av de smittede, vil det reelle smittetallet ligge på over 1,4 millioner.

Overført til Kanariøyene, hvor det er registrert 1762 smittede, kan det i virkeligheten være cirka 18 000.

En testplan er utarbeidet av helseinstituttet Carlos III (ISCIII) for å testet cirka 64 200 mennesker i 30 000 familier fra neste uke av, ifølge en pressemelding fra helsedepartementet.

Etter at avviket mellom registrerte og uregistrerte smittetilfeller er kartlagt, skal det etableres nye tiltak mot corona-krisen.

Cirka fem prosent av Spanias befolkning har trolig fått covid-19-viruset, og det vil utvilsomt bli flere, sier José Martínez Olmos, professor ved en skole for offentlig helse i Andalucia, til avisen El Pais.

Fem prosent utgjør cirka 2,35 millioner mennesker. Olmos anslår at viruset kan ramme opptil 15 prosent av befolkningen, det vil si cirka sju millioner mennesker.

De offisielle tallene inkluderer bare mennesker som har fått symptomer på virusinfeksjonen, men det er bare en andel av de smittede som får symptomer.

Testutvalget skal være representativt for befolkningen i forskjellige områder i Spania ned til provinsnivå. Testresultatene skal også brukes til å avgjøre hvor og hvordan bevegelsesrestriksjoner skal fjernes.

15 av 16 personer som blir smittet av corona-viruset i Spania blir i dag ikke testet.

Det vil bli laget en oversikt over lokaler hvor smittede som er uten symptomer og ikke legges inn på sykehus, eller plasseres i hjemmeisolat, kan plasseres, sa statsminister Pedro Sanchez på mandag.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene