Gigantiske turistanlegg planlagt på Fuerteventura

Byggeplaner: Hotellprosjekter med til sammen over 30.000 sengeplasser, fem golfbaner, fire marinaer og et filmsett er planlagt på Fuerteventura.

Morro Jable-havnen på Fuerteventura. En marina for over 600 båter og hoteller med nesten 8000 sengeplasser er planlagt like sør for havnen. Foto: Creative Commons-lisens

Fuerteventura har i dag cirka 59.000 overnattingsplasser, og fikk over 2,2 millioner turister på besøk i 2017. Øya har drøyt 107.000 innbyggere, og over halvparten av inntektene kommer fra turisme.

En økning av antallet sengeplasser med cirka 50 prosent vil kunne gjøre et stort utslag for turismen og dagliglivet for innbyggerne på øya. Selv om turismen er svært dominerende, er imidlertid bare 1,7 prosent av øyas areal utbygd spesielt for turisme.

Ny ordineringsplan på gang

Øyrådet åpnet i mars for at utbyggere kunne presentere nye prosjekter i forbindelse med forberedelsen av en ny forvaltningsplan for øya (PIO), skriver avisen Canarias Ahora. Nå har utbyggingsforslagene strømmet inn.

Nå skal forslagene analyseres for å se om de passer med øyplanene, deretter blir det godkjenningsrunder. Det er med andre ord langt frem til en realisering, og slett ikke sikkert at prosjektene blir godkjent.

Planer for nordsiden

For La Oliva kommune nord på øya er det lagt frem planer for utbygginger med til sammen minst 11.000 sengeplasser.

Fire kilometer fra de kjente sanddynene i Corralejo er det planer om hotell med 8000 sengeplasser, en golfbane og et filmsett på et 2,7 millioner kvadratmeter stort område som heter Parque Holandés, og en småbåthavn i Puerto Ventura.

I alt skal det bygges på 59.000 kvadratmeter tomt. Utbyggingskostnadene er angivelig anslått til 589 millioner euro.

I området ligger et lite samfunn med 60 hus, El Jablito. Det pågår angivelig en juridisk tvist mellom eiere og utbyggere om tomteeierskap.

Et annet stort prosjekt nord på øya gjelder en tomt på nesten én million kvadratmeter ved inngangen til byen El Cotillo. Et femstjerners hotell med 2876 sengeplasser, sportsanlegg, spa og andre fasiliteter er planlagt.

Planer for sørsiden

På sørsiden av Fuerteventura, i Costa Calma og Moro Jable, ligger over halvparten av hotellene som fins i dag. Der er også flere store utbygginger planlagt med til sammen minst 17.000 sengeplasser.

Like nord for Costa Calma ligger Matas Blancas-stranden, hvor det i dag kun fins noen spredde bygninger. Ger er det planer om utbygging på en 1,5 millioner kvadratmeter stor tomt av hoteller med 8820 sengeplasser, en marine, en badepark og en golfbane.

Området ligger inntil Jandia naturpark og Sotavento-strendene, som er spesielle konserveringsområder.

550.000 kvadratmeter er satt av til golfbanen og 164.000 til badeparken. Investeringen er anslått til å koste 647 millioner euro.

For Morro Jable er det presentert utbyggingsplaner sør for havnen med en marina for 684 fritidsbåter og hoteller med 7955 sengeplasser på en 1,4 millioner kvadratmeter stor tomt. Kostanden er beregnet til 607 millioner euro.

I Esquinzo-området er det foreslått å bygge et hotell med 650 sengeplasser. Dessuten en golfbane på en over en million kvadratmeter stor tomt samt fem hoteller og et villaområde.

For Buthindo fins det planer om et spa og thalasso-hotell.

I tillegg er det lagt frem planer for utbygging av et industriområde i Agando-dalen på et 1,7 millioner kvadratmeter stort område.

Tags