Nå kan du bli ilagt bot hvis du kjøper piratvarer i Spania

Fra årsskiftet av ble det innført en lovendring som åpner for bøtlegging av kjøpere av piratvarer i Spania. Nå har politiet begynt å praktisere loven.

Falske merkevarer som er beslaglagt på Kanariøyene i en av politiets mange aksjoner.

Det bekrefter politiet angivelig overfor avisen Mallorca Diario. Saken er også omtalt av Spaniaposten og Flysmart24.

På Kanariøyene fins det enorme mengder piratkopierte varer i visse kjøpesenter og på markeder som mange turister oppsøker.

Mange fristes til å kjøpe det andre kan oppfatte som dyre Gucci-vesker. Adidas-sko, luksusklokker, Lacoste-
trøyer, Chanel-parfyme, Lancome-solbriller og andre kjente og statusbefengte varer til en brøkdel av det originalene koster, men nå risikerer du bøter på 100-700 euro.

Du bør nok ikke svinse altfor åpenlyst rundt med slike artikler hvis du befinner deg i Spania nå. Risikoen for å bli tatt er nok størst i kjøpsøyeblikket og på flyplassen.

Nærmest månedlig gjør politiet razzia på kjøpesenter og markeder på Kanariøyene, og beslaglegger flere tusen piratartikler til en verdi av millioner av euro.

Senest denne uken på Fuerteventura, ifølge en pressemelding fra politiet.

Mange selgere og butikkinnehavere blir arrestert, men det ser ikke ut til å legge noen demper på den ulovlige virksomheten.

Det er kanskje på tide å lansere begrepet "piratvareskam" nå i disse skamorienterte tider?

Mange syns ikke det er så alvorlig å kjøpe piratvarer, men det er ikke bare originalprodusentene som rammes:

Salget av piratvarer går også ut over butikker som driver lovlig.

Svartøkonomisk rangeres salg av piratvarer der oppe hvor narkotikasalg, menneskesmugling og prostitusjon ligger, og gevinstene brukes ofte til å finansiere mer alvorlige ting, slik som terrororganisasjoner, ifølge FN.

Spania taper 16,7 milliarder euro årlig på svartsalg av piratvarer, 147 euro per innbygger, ifølge Euipo, EUs organ for kopirettigheter.

Det utgjør 10,6 prosent av det totale varesalget. I EU totalt er tallet 60 milliarder euro 9,7 prosent av totalen.

Det anslås også at 468.000 arbeidsplasser går tapt på grunn av piratvaresalg i EU.

Det bør man ha i bakhodet når man føler seg fristet til å kjøpe piratvarer fordi det er så sabla billig i forhold til originalene.

På Kanariøyene avsløres også ofte produksjon av piratvarer.

Disse vareslagene kopieres mest:

kosmetikk og produkter for personlig pleie, klær, fottøy og tilbehør; sportsartikler; leker og spill; smykker og urmakeri; håndvesker og kofferter; innspilt musikk; brennevin og vin; farmasøytiske produkter; plantevernmidler; og smarttelefoner.

Tags