Hurtiglader for elbiler er installert i Agaete

Gran Canarias første hurtiglader for elbiler ble i går, tirsdag, innviet i Puerto de Las Nieves i Agaete vest på Gran Canaria.

Ny hurtiglader i Agaete er installert av øyrådet på Gran Canaria.

Denne havnen brukes av selskapet Fred Olsen Express’  hurtigferger til og fra andre kanariøyer, skriver øyrådet i en pressemelding.

Laderen er på 50 kilowatt og kan lade opp elbilers batteri til cirka 20 kilowattimer i løpet av 30 minutter, nok til å kjøre 12-15 mil for de fleste elbiler på markedet.

Agaete kommune har kunngjort at de skal legge til rette for innbyggeres bruk av elbiler gjennom flere tiltak.

Kanariøyene har innført fritak for øygruppens momsvariant IGIC fra i år av for elbiler og elhybrider, og støtte på opptil 6000 euro ved kjøp av ny elbil gis gjennom Spanias Plan Moves.

Hurtigladeren i Agaete inngår i øyrådet på Gran Canarias nettverk av ladere der det skal være maksimalt 42 kilometer mellom hver. Det jobbes nå for å installere ladere i kommunene Artenara, San Bartolomé de Tirajana, Las Palmas og San Mateo i fase to av utbyggingen.

15. februar gikk fristen for å levere anbud på drift av ladenettverket tildelt, og kontrakten vil bli tildelt en av de nærmeste dagene. En mobilapp skal kunne lastes  lastes ned av brukerne av ladestasjoner.

Det er tre forskjellige takster for opplading. Mellom klokken 7 og 22 koster det 0,15 euro per kilowattime for de første 10 kilowattimene, deretter 0,25 euro per kilowattime.

Om natten, mellom klokken 22 og 7, koster det 0,10 euro per kilowattime uansett hvor mye du lader.

Kostnadene blir omtrent som når du lader opp bilbatteriene fra elnettet hjemme.

Oversikt over innkjøpsstøtte for biler

Motor Rekkevidde  Makspris  Støttebeløp
Brenselcelle   - Ubegrenset   5500 euro
Elektrisk og ladehybrider  12-32 mil   40.000    1300 euro
Elektrisk og ladehybrider  32- 72 mil   40.000    2600 euro
Elektrisk og ladehybrider  Over 72 mil   40.000   5500 euro

Elmotorsykler med rekkevidde på minst 70 kilometer, motoreffekt på minst 3 kilowatt og pris på maksimalt 10.000 euro: 750 euro. 

Lenker

Ladestasjoner for elbiler 

Sammenlign bilpriser i Spania, inkludert elbiler, på OCU.

Tags