Bier overlevde 50 døgn begravd i aske

VULKANUTBRUDD:  Tusentalls bier som holdt til i bikuber 600 meter fra vulkanutbruddet på La Palma, er reddet etter å ha vært begravd i aske i 50 døgn.

Abeja negra canaria, den sorte, kanariske bien, er en hardfør art. Foto: Casa de la miel

Vulkanutbruddet på La Palma har dekket store deler av sørvestsiden av øya med tykke lag aske.

Biene i fem av seks bikuber som ble gravd frem overlevde, skriver nyhetsbyrået Efe, som har intervjuet presidenten i en birøkterforening på La Palma, Elías González. 

På denne tiden av året kan det være 20 000-25 000 bier i en bikube.

Redningsmennene måtte grave seg ned i asken for å redde biene.

Det lokale politiet i El Paso sto bak redningsaksjonen, som ble gjennomført på lørdag, i samarbeid med Guardia Civil og den militære redningsstyrken UME.

Det er ikke kjent om det finnes flere bikuber som er begravd i aske. Andre bikuber i nærheten av vulkanen har blitt begravd i lava, og har gått tapt.

Hjelper bananbøndene

Lavaen som onsdag begynte å strømme ut i havet, har nå dekket hele Guierres-stranden sørvest på La Palma.

Lavaen overlapper en landtunge som ble skapt tidligere under utbruddet av en parallell lavastrøm.

Marinen begynte i går å frakte bønder inn til land med landgangsfartøyer til områder som er utilgjengelige fra land på grunn av lavastrømmer, slik at de kan høste inn bananer fra bananplantasjer.

Vulkanen fortsetter å pumpe ut store mengder lava og askefylt røykgass.

Jordskjelvene, som dabbet litt av tidligere i uken, kom i større antall og styrke igjen på dybder over 20 kilometer i går, ifølge registreringer på nettsidene til det nasjonale, geografiske instituttet IGN.

I går inntraff det fjerde jordskjelvet med en styrke på 5,0 siden utbruddet startet sørvest på øya.

Skadestatus

  • Et areal på 10 kvadratkilometer var onsdag morgen dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus.
  • Minst 2605 bygninger og andre konstruksjoner er helt ødelagt, og rundt 100 andre er delvis ødelagt. Nærmere 1200 av disse er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • Cirka 65 kilometer veier og gater var ødelagt.
  • 2,9 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen: 1,6 kvadratkilometer er bananplantasjer, 60 hektar er vinmarker, og 25 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagt vindruer, men landbruksdepartementet har i dag beordret et midlertidig unntak fra markedsstandarden for askeskadde bananer. 
  • Cirka 7500 mennesker er evakuert siden det hele startet.
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.

Vulkanutbruddet startet 19. september på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma. Lavastrømmene går vestover mot kysten.

Se bildeserie 1 fra vulkanutbruddet. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet. (Nye bilder er lagt til).

Temaside om vulkanutbruddet