Advarer om rasfaren etter raset på La Gomera i går

Kanariøyenes vulkanologiske institutt, Involcan, advarer om den høye rasfaren på Kanariøyene etter at det gikk et stort ras på La Gomera i går, lørdag.

Her går raset på La Gomera i går. Foto: Faksimile fra @_PacoBrito

Det haster å utvikle programmer for å redusere rasfaren, understreker Involcan på sine Facebook-sider.

Instituttet peker på at denne typen geologiske hendelser er hyppige på Tenerife, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, og El Hierro.

Vulkansk rasfare

Kanariøyene er vulkanske, og har geologiske og geomorfologiske forhold av vulkansk natur. Det innebærer at fjellvegger og skråninger er svært ustabile.

På La Gomera gikk det i går ettermiddag et enormt ras da en stor del av en stupbratt klippevegg kollapset. Dette skjedde ved Argaga-stranden i Vallehermoso, hvor det oppholdt seg en del mennesker og sto flere husbiler og campingvogner.

Det er ikke rapportert om omkomne eller skadde mennesker i skrivende stund, søndag morgen. Søk pågår med blant annet søkshunder, og store leteressurser er satt inn.

En av utfordringene for hjelpemannskapet, er at det kan gå nye ras i området.

Mindre ras ga forvarsel

Det skal ikke ha blitt meldt noen savnet fra lokalbefolkningen ennå, men det var en del utenlandske turister i området som det ikke er full oversikt over.

Filmsnutt: Se raset gå

Filmsnutt fra rasstedet

Filmsnutt helikopterinsats 

Befaring av raset med helikopter

Det skal ha gått et mindre ras tidligere på dagen som gjorde at folk flyttet seg fra området hvor det store raset senere gikk.

Området er merket med rasfareskilt på tre språk, men blir likevel mye brukt av både turister og lokalbefolkningen.

Regn gir ekstra stor rasfare

Rasfaren på Kanariøyene øker betydelig i perioder med mye regn, påpeker Involcan. Veier i fjellområder, strender og rekreasjonsområder ved bratte klipper er da særlig rasutsatte.

De siste årene har Involcan, under ledelse av æresprofessor Luis González de Vallejo ved universitetet i Madrid, utviklet en metodikk for forebygging av ras i vulkanske områder.

Med denne metodikken identifiseres områder med høy rasfare, slik at rassikring og andre preventive tiltak kan settes inn.

Tags