Banksammenslåing påvirker 307 filialer på Kanariøyene

De spanske bankene Bankia og Caixabank skal fusjonere. På Kanariøyene har de to bankene 307 filialer og nesten 2000 arbeidsplasser.

Bankia og Caixabank går sammen. Foto: Canariajournalen

Bankia-Caixabank blir den største banken på Kanariøyene når sammenslåingen er gjennomført. Mange skandinaver har konto i en av disse to bankene, og blir dermed berørt.

Caixa har 221 filialer med cirka 1200 ansatte på Kanariøyene. Bankia har 99 filialer med cirka 660 ansatte.

Det er også 25 Hola Bank-filialer for folk som ikke bor i Spania.

Får færre filialer og færre ansatte

Slik det pleier å gå når banker slås sammen, er det ventet at det blir færre filialer og færre ansatte. Der hvor begge bankene har filialer like ved hverandre, vil de trolig bli slått sammen til en.

Den fusjonerte banken vil likevel bli større enn BBVA, som har 148 filialer på Kanariøyene, og Santander, som har 157.

Det kanariske kringkastingsselskapet RTVC har i en nettartikkel et intervjuet med José Luis Rivero , professor i anvendt økonomi ved universitetet i La Laguna, om hvordan fusjonen vi slå ut på Kanariøyene.

Han viser til at banker på Kanariøyene er mer av henging av det finansielle systemet enn i andre regioner, og mer sårbar for svingninger. Derfor behøves større finansielle muskler.

Professoren hevder at det uten tvil vil bli nedskalering av staben. Prosessen med å stenge filialer og redusere arbeidsstokken har pågått i noen år i begge banker, og vil fortsette, tror han.

51 000 ansatte i Spania

I Spania er det til sammen 7000 filialer med cirka 51 000 ansatte i de to bankene. De har til sammen verdier for 650 milliarder euro.

Bankene har, ifølge pressemeldinger som er sendt ut, beregnet en kapitalgevinst på åtte milliarder euro, og kostnadsbesparelser på fire milliarder euro med sammenslåingen.

Fusjon på fusjon på fusjon

For noen år tilbake, under finanskrisen, oppsto Bankia etter en sammenslåing av La Caja de Canarias og Caja Insular de Ahorros. Førstnevnte slo seg få år tidligere sammen med seks mindre sparebanker.

Caixabank har tidligere sugd opp  CajaCanarias,som i sin tur hadde gått sammen med Banca Cívica og fire andre sparebanker.

Tags