Frist i dag: 11. mai kan din spanske bankkonto bli sperret

Har du bankkonto i Spania? 30. april er siste frist for å registrere din nyeste personidentifikasjon hos din bank. Hvis ikke, blir kontoene sperret.

Etter 11. mai får du ikke tatt ut eller overført penger fra din spanske bankkonto, hvis ikke banken har registrert ditt id-bevis. Foto: Hugo Ryvik

Den spanske regjeringen krever at alle spanske banker skal samle inn og digitalt lagre oppdatert personidentifikasjon for alle sine kunder senest 30.april.

Dette er et tiltak i kampen mot hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme.

Pass eller opholdstillatelse

Spanske statsborgere må legge fram sin spanske person-id (DNI).

Utenlandske statsborgere må legge fram pass eller oppholdstillatelse (residencia).

Adresseskifte kan skape problemer

For de fleste utlendinger er ikke dette noe problem. Hvis du ikke har fått informasjon fra din bank om å måte opp med id, skal alt være i orden, og du kan ta det med ro. Da har banken høyst sannsynlig det den trenger, og ditt id-bevis er registrert digitalt.

Hvis du imidlertid har byttet adresse eller annen kontaktinformasjon, slik som telefon og epost-adresse, og ikke har oppdatert banken, kan det imidlertid hende at informasjonen fra banken ikke har kommet fram til deg.

Da har du det brenntravelt.

Lange køer

Det har du også hvis du ikke har reagert på kravet om å registrere id i banken, i og med at det er personlig fremmøte og originaldokumenter som gjelder.

For bankkunder som ikke befinner seg i Spania akkurat nå, kan det bli besværlig. Regn dessuten med at det er lange køer i bankene i dag av folk som er sent ute med registreringen.

Ingen sperring før 11. mai

Hvis bankkontoen blir sperret, betyr ikke det at du taper pengene som står der. Det betyr bare at du ikke kan gjøre uttak, innskudd eller transaksjoner fram til du har registrert id-bevisene dine. Hvilket i noen tilfeller kan skape en hel del problemer.

Kontoen blir heller ikke umiddelbart sperret når registreringsfristen går ut. Bankene sperrer ingen kontoer før 11. mai.

Dermed har du ti dager på deg til å utføre dine transaksjoner i tilfelle du ikke får registrert din id i banken.

Gjelder også kjøpekort

Andre finansinstitusjoner har de samme kravene, blant annet slike som håndterer butikkenes kjøpekort.

I noen tilfeller kan kontoinnehaverne også bli bedt om informasjon om sine økonomiske aktiviteter.  

Innført i 2010

Loven om digital lagring av bankkundenes persondata ble innført i 2010, men finansinstitusjonene ble gitt en frist på fem år for å gjennomføre dette.

Nå pågår innspurten, og det er kaos i bankfilialene.

Tags