26.000 kanariere kan nå få rentepenger tilbakebetalt fra Bankia

Storbanken Bankia er fra i dag klar til å betale tilbake renter for boliglån til over 26.000 lånekunder på Kanariøyene.

Bankia skal fra fredag av punge ut til cirka 60.000 lånekunder i Spania og over 26.000 av disse bor på Kanariøyene. Foto: Creative Commons-lisens

Bakgrunnen er en dom i spansk Høyesterett som sier at minimumsrenter som flere spanske banker har operert med på boliglån ikke er tillatt, og at lånekundene som har slike klausuler i kontraktene skal tilbakebetales det de har betalt for mye i forhold til markedsrenten fra datoen da kontraktene ble inngått.

Begynner i dag

Bankia skal starte en "rask, sikker og oversiktlig" prosedyre på fredag for tilbakebetaling av overrente, ifølge Bankias direktør på Kanariøyene, Federico Navarro.

Alt kundene angivelig behøver å gjøre er å kontakte en Bankia-filial og verifisere at de er blant de lånekundene som har rett på å få tilbake penger. Det betyr at det trolig blir lange køer hos Bankia fra i dag og de nærmeste ukedagene fremover.

Kundene kan angivelig velge om de vil ha beløpet overført til sin konto eller trukket fra lånebeløpet som gjenstår.

2-3 milliarder euro skal betales tilbake

I hele Spania har Bankia cirka 60.000 kunder som har rett til å få rentepenger tilbake.

Det er imidlertid ikke kun Bankia som må betale tilbake rentepenger, men flere storbanker i Spania som opererte med minimumsrater for lånerenter, hvilket har vært svært ugunstig for lånekundene ettersom rentenivået har ligget svært lavt i flere år nå.

BBVA har varslet at de skal starte tilbakebetalinger 15. februar, og estimerer det totale beløpet til 1,2 milliarder euro. For alle bankene som er berørt er det estimert av den spanske bankforeningen at mellom to og tre milliarder euro må betales tilbake til lånekunder.

Andre banker som må punge ut er Banco Popular, Liberbank, Santander, Sabadell og Caixabank.

Reverserer utkastelser

Det har også begynt å komme dommer som opphever utkastelser for folk som ikke har klart å betale avdrag og renter på boliglånene sine og har hatt klausuler for minimumsrenter i sine lånekontrakter.

Tags