ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 15. OKTOBER 2020 - SIST ENDRET 19. OKTOBER 2020
En gruppe nyankomne båtflyktninger på Kanariøyene i høst. Foto: Guardia Civil

Båtflyktninger overføres til mottak på fastlandet

Båtflyktingar fraktas till fastlandet

Den spanske stat har nå begynt å overføre båtflyktninger på Kanariøyene til mottak på fastlandet, et tiltak den kanariske regjering har etterlyst lenge.

ANNONSE

De første båtflyktningene er nå overført fra Lanzarote til fastlandet, bekreftet øyrådets sosialråd, Isabel Martín til Radio Lanzarote-Onda Cero, i går, onsdag.

Den store tilstrømningen av båtflyktninger i år, som nå nærmer seg 8000 mennesker, har skapt store problemer for mottaksapparatet på Kanariøyene.

Ikke minst for innlosjering av flyktningene, noe som har ført til at cirka 2400 som en midlertidig kriseløsning er innkvartert i hoteller som var uten gjester på grunn av corona-pandemien.

Virussituasjonen har også ført til tilstopping i en teltleir i Arguineguins havn, hvor nyankomne båtflyktninger må oppholde seg i opptil 72 til resultatene av covid-testene er klare.

Tilstrømningen av båtflyktninger har fortsatt denne uken, da cirka 300 har ankommet siden mandag. I går kom det seks båter med 183 passasjerer, og natt til i dag to båter med 49 passasjerer.

Det spanske forsvarsdepartementet kunngjorde nylig at en forlegning som ikke er i bruk nord på Tenerife er frigjort for sivil bruk, og disse kan nå klargjøres for innkvartering av båtflyktninger. Det skal være plass til cirka 1000 personer.

Dette skjer med flyktninger som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observatører, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og andre immigranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst, etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors og en covid-19-test.

Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat, karatene eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i mottakssenter.

De som ikke kan eller vil søke asyl settes i lukkede interneringssenter (CIE), eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet til de utvises og returneres.

I mangel på plass i andre mottak, har mange asylsøkere også til tider blitt plassert i CIE.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil 60 dager. Asylsøkere kan bo i mottakene til søknadene er behandlet.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania.

CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Les også

Over 700 båtflyktninger ankom Kanariøyene fredag

Militære murbrakker på Tenerife kan bli flyktningsenter

Båtflyktning døde – tilstanden alvorlig for fem andre

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER